Ny satsning ska försvåra för bedragare

Det finns ingen anledning att vara artig när varningsklockorna börjar ringa. Det är bara att slänga på luren i örat på bedragaren.

Maija Hjelm från Virserums sparbank gjorde sitt bästa för att få publiken så svårlurad som möjligt, det med flera handfasta tips hon presenterade. Som till exempel att slänga på luren, om man är osäker.

Maija Hjelm från Virserums sparbank gjorde sitt bästa för att få publiken så svårlurad som möjligt, det med flera handfasta tips hon presenterade. Som till exempel att slänga på luren, om man är osäker.

Foto: Olof Carlson

Virserum2023-05-04 05:00

Bedrägeribrotten har ökat markant de senaste åren. Under fjolåret anmäldes det 21 625 fall av bedrägeri i hela landet, vistar statistik som Vimmerby Tidning tagit del av.

– Det är vår tids villabrott, säger Håkan Carlsson, kommunpolis. Det är mångmiljonbelopp det handlar om i brottsvinster.

Kommunens trygghetsstrateg Linus Ivarsson håller med. I takt med att villainbrotten minskat, har bedrägeribrotten, ofta mot äldre ökat kraftigt.

Linus Ivarsson och Håkan Karlsson medverkade tillsammans med Maija Hjelm på Virserums Sparbank vid en träff i Virserum, där man under rubriken "Bli Svårlurad" försöker göra livet surt för bedragarna.

Brottstypen som ökat mest är så kallad social manipulation, det vill säga att någon luras, antingen per telefon, via mail eller genom annan kontakt med bedragaren.

– Den typen har ökat från 16 till 23 procent av alla anmälda bedrägeribrott, säger Linus Ivarsson, och hänvisar till statistik från Säkerhetskollen.se.

Knepet är bara att känna igen varningsklockorna, för sådana finns. Maija Hjelm på Virserums Sparbank känner igen de flesta. Hon listade tre huvudknep att ta till för att inte bli lurad av en bedragare:

1) Lägg på luren om samtalet känns obekvämt på något vis.

2) Logga inte in någonstans på uppmaning av någon annan

3) Banken ringer aldrig upp och ber någon att logga in.

Deltagarna fick lära sig att "mota Olle i grind", eller om man så vill bedragaren i luren. 

– Egentligen är det ganska lätt, ni kan det redan. Det handlar om att gömma sina nycklar, sa Maija Hjelm.

Och då tänker hon inte bara nycklarna till ytterdörren utan om de digitala nycklarna som bank-ID eller bankdosa.

Det finns ingen hejd på bedragarnas uppfinningsrikedom, när det gäller att hitta svepskäl för att lura någon att logga in på banken.

– De kan ringa om att någon anhörig råkat illa ut och behöver pengar snabbt, sa Maija Hjelm, eller de säker sig ringa från banken och vill att ni ska logga in på kontot för att stoppa ett bedrägeri. Det kan också vara någon ringer och säger att nu vunnit pengar, och för att kunna sätta in dem behöver man tillgång till kontot.

Det är klassiska exempel på varningsklockor. Men det finns andra som är svårare att upptäcka. Men, om någon säger sig vara från banken eller från någon myndighet – lägg på luren och ring upp och dubbelkolla, tycker Maija Hjelm.

Bedrägeribrotten ökar

2022 anmäldes 56 olika varianter på bedrägerier till polisen från Hultsfreds kommun. Samtliga riktades mot äldre eller handikappade personer. Under 2023 anmäldes 70 bedrägeribrott. Och så här långt i år 14.

I Hultsfreds kommun är det så kallade befogenhetsbedrägerier som dominerar, 10 av de anmälda brotten handlar om att någon har fått tillträde till någon annans konton.

I Vimmerby anmäldes 83 bedrägerier förra året och 22 i år och här är det fakturabedrägerier som är vanligast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!