"Det tar ett tag att landa i det här"

"Det kommer att ta ett tag att landa i det här..." Jorma Isomettä på Hotell Dacke kan andas ut. Så här dagen efter att han lyckats köpa tillbaka sitt hotell på exekutiv auktion är känslorna både många och starka.

"Det tar nog lite tid att landa i det här" säger Jorma Isomettä, som gjorde det ovanliga att köpa tillbaka sitt hotell från Kronofogden.

"Det tar nog lite tid att landa i det här" säger Jorma Isomettä, som gjorde det ovanliga att köpa tillbaka sitt hotell från Kronofogden.

Foto: Arkiv

Virserum2022-06-09 16:00

– Nu är det bara att köra på för fullt, säger han, fast besluten att bygga upp och utveckla verksamheten.

Och han ser goda möjligheter i framtiden. Inte minst nu i sommar, när hotellbokningarna är många. 

– Bokningsläget är riktigt bra, säger han, det är redan fullbokat många helger framöver. Som till exempel marknadshelgen, speedwayhelgen i Målilla och flera andra. 

Även bussgrupperna har börjat trilla in, säger han, och det betyder mycket. 20 grupper gånger 50 personer blir mycket.

Priset på hotellet den här gången blev 2  195  000 kronor. En summa som för all del överstiger de gamla skulderna. Men som samtidigt sätter ett värde på hotellet.

– Det är ju sålt två gånger på auktion av kronofogden för över två miljoner, säger Jorma. Det visar på fastighetens värde.

– Det gör det möjligt att låna upp mellanskillnaden, säger Jorma Isomettä, det tillsammans med ett ökat kassaflöde, och fler hotellgäster gör att jag är optimistisk för framtiden. Jag köpte hotellet 2017 för 650 000 kronor med egna pengar. 

Pengar som han fått in genom att sälja en fastighet i Stockholm. Och som kanske är roten till mycket av bekymren den senaste tiden.

– Skulderna hos fogden är egentligen en reavinstskatt från den försäljningen, säger Jorma Isomettä.

Men det var en kamp in i det sista om hotellet.

– Det var två intressenter som bjöd på hotellet, bekräftar Kronofogde Suzanne Roos i Linköping som höll i auktionen. Det var Jorma Isomettä som hade det högsta budet, 2 195 000 kronor. Det är väldigt ovanligt att en tidigare ägare köper tillbaka sin fastighet vid våra auktioner.

Men så blev det nu. Jorma betalade handpenningen på tio procent vid auktionstillfället och har nu fram till 6 juli på sig att lösa resten.

Det var andra gången som fogden sålde hotellet, eftersom den tidigare köparen inte fullföljde affären.

Då blir hotellet hans, och den gamla tunga ryggsäcken är borta. Då kan utvecklingsarbetet börja på allvar. Med pubkvällar, räkfrossa, och liknande. Men först och främst handlar mycket om att få tillbaka myndigheternas förtroende och ett nytt serveringstillstånd. Det gamla drogs ju in på grund av skatteskulderna.

– Jag har en dröm, säger Jorma Isomettä, att vi ska ha ett julfirande här på hotellet. Kanske redan den här julen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!