Befarat coronautbrott bland barn och unga i Virserum

Ett befarat utbrott av Covid-19 bland barn och unga i Virserum har upptäckts. Under onsdagsförmiddagen hölls ett krismöte på den höstlovstomma skolan och flera aktiviteter ställs in.

Ett befarat utbrott av Covid-19 bland barn och unga i Virserum har upptäckts. Det har fått VSGF och biosektionen, med Per-Olof Paulsson i spetsen, att ställa in verksamhet och under onsdagen hölls ett krismöte på den höstlovstomma skolan.

Ett befarat utbrott av Covid-19 bland barn och unga i Virserum har upptäckts. Det har fått VSGF och biosektionen, med Per-Olof Paulsson i spetsen, att ställa in verksamhet och under onsdagen hölls ett krismöte på den höstlovstomma skolan.

Foto: Mostphotos/Rolf Hamilton/Privat/Charlotte Madestam

Virserum2021-11-03 11:00

Omfattningen av det befarade utbrottet är i skrivande stund okänd.

– Vi har precis fått informationen om det, säger Victoria Axelsson, biträdande rektor på Prolympiaskolan i Virserum. Vi vet inte så mycket om det ännu, men vi har haft kontakt med vår läkare och fått veta lite mer nu. 

– Så här långt har vi fått bekräftat med PCR-test att en elev är smittad, fortsätter hon, men vi har indikationer på att det finns fler som kan vara drabbade. Vi vill därför uppmana att alla som känner av symptom tar ett PCR-test så att vi kan följa upp utvecklingen. Med snabbtesterna kan man inte smittspåra.

– Man kan inte vara nog försiktig med att följa rekommendationerna, fortsätter hon, men ibland måste man också påminna sig själv om att det inte är över ännu.

Hon berättar också att större delen av eleverna, från sjätte till nionde klass, fick första dosen av sina vaccinationer så sent som veckan före höstlovet.

Staffan Sylvan, som är tillförordnad smittskyddsläkare i Kalmar län, säger så här om det befarade utbrottet:

– I en skola har elever provtagit sig med snabbtester och inte bekräftat med PCR. Smittspårningsenheten har dock fått in en PCR-positiv flicka på skolan idag (onsdag), klockan 11:40. Det krävs PCR-verifierade fall för att de skall komma in i våra system. Används snabbtester och de visar positivt ska det bekräftas med ett PCR-test. Så det kommer kanske in fler längre fram.

Det är inte bara skolan som drabbas. Flera andra aktiviteter har ställts in. Om inte annat så för säkerhets skull.

Onsdagskvällens biofilm på Ordenshuset, Familjen Addams, blev inställd.

– Det skulle ha blivit vår säsongspremiär, säger biografföreståndaren Per-Olof Paulsson. Men vi vill inte bli orsaken till en vidare smittspridning. Vi har sålt 180 biljetter av 190 möjliga, och det är trångt i lokalen och tätt mellan raderna. Det skulle lätt kunna bli en superspridare. Och det vill vi inte medverka till. Därför tog vi en diskussion med vår sponsor, banken, som var med på att filmen skulle ställas in.

Likaså har VSGF pausat ungdomshockeyn under den här veckan för att se utvecklingen.

– Vi vill ta det säkra före det osäkra, säger Tobias Karlsson i föreningens ungdomssektion. Vi vet ju inte hur omfattande det är.

Ungdomshockeyn pausas fram till och med söndag. 

Ett befarat utbrott av Covid-19 bland barn och unga i Virserum har upptäckts.
Ett befarat utbrott av Covid-19 bland barn och unga i Virserum har upptäckts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!