Kronofogden stoppar försäljning av hotell

Köpeskillingen för Hotell Dacke i Virserum betalades inte in till Kronofogden i rätt tid. "Det innebär att köpet är ogiltigt", säger Suzanne Roos på Kronofogdemyndigheten.

Turerna har varit många kring försäljningen av Hotell Dacke i Virserum.

Turerna har varit många kring försäljningen av Hotell Dacke i Virserum.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2022-03-02 14:05

Den 2 februari såldes hotellet på en exekutiv auktion i Linköping. Det vinnande budet, nästan 2,2 miljoner kronor, lades av en Finspångsbo med lång erfarenhet från hotell- och restaurangbranschen. Han betalade omgående 219 000 kronor i handpenning.

En månad senare, den 2 mars, skulle resten av köpeskillingen betalas in på Kronofogdemyndighetens konto.

– Klockan 11 var sista tidpunkten för att erlägga hela köpeskillingen, säger Suzanne Roos, kronofogde på juristsektion sydost.

Men det kom aldrig några pengar från köparen. Han var tvungen att föra över 1 971 000 kronor för att köpet skulle gå igenom.

– Det innebär att köpet är ogiltigt enligt lag, i och med att man inte har fullföljt. Handpenningen som man erlagt hos Kronofogden har vi rätt att behålla för att se hur utfallet blir på en eventuell ny auktion.

Att sådana försäljningar inte slutförs hör inte till vanligheterna.

– Det är väldigt ovanligt. Under de här försäljningsvillkoren som Kronofogden har fullföljer man oftast, vilket är tur både för fordringsägare och gäldenärer, säger Suzanne Roos.

– Det var länge sedan jag hade ett ärende där man inte fullföljde. Det är beklagligt när det blir så här. Det fördröjer allting. Men det är ingenting som Kronfogden kan påverka.

Hon berättar att en ny värdering nu ska göras av hotellfastigheten. Det väntas dröja minst några månader innan en ny auktion kan hållas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!