Kyrkan vill riva centralt hus i Virserum

Renovera eller riva. Det var alternativen. Församlingen ville inte att det gamla trevåningshuset på tomten bara skulle förfalla.

Virserum2023-06-04 12:30

– Vi valde att riva huset, säger Sture Bergh, ordförande i Ekebergskyrkans församling i Virserum.

Så redan nu i höst kommer församlingen att låta riva den gamla pastorsbostaden, som ligger på samma tomt som Engelbrektskyrkan. 

Men även om rivningslovet är klart, så tar det lite tid innan rivningen kan genomföras. Det är lite mer pappershantering först, och en semesterperiod. Men Sture Bergh räknar med att det ska bli gjort någon gång fram på höstkanten.

– Det beror lite på när firman som lovat att riva huset har möjlighet, säger han.

Han berättar att det här huset byggdes någon på 1930-talet, kanske 40-tal. På den tiden höll församlingen tjänstebostad åt de anställda pastorerna. Det hörde till anställningen.

– Men så är det inte längre, säger Sture Bergh. Ett tag hade vi det uthyrt, men de senaste två åren har det stått tomt det har inte bott någon där.

Och eftersom församlingen inte har någon nytta av huset, och inte vill ha det stående och förfalla, har man ansökt om att få riva det 80 kvadratmeter stora trevåningshuset. Miljö- och byggnadsnämnden har givit klartecken till rivningen.

– Valet stod mellan att riva eller renovera huset, det är i stort behov av en grundlig renovering, det skulle bli riktigt kostsamt, säger Sture Bergh. Det var inget lätt beslut, men vi tog ändå det drastiska beslutet att ta bort huset. Hellre än att det skulle stå där och förfalla ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!