Laddat om vindkraft – politisk strid seglar upp

Den annars så stabila enigheten i Hultsfredspolitiken, riskerar att blåsa bort i vindkraftfrågan. Partierna är splittrande när det gäller Dackevinds etablering.

Årets skiljefråga. Den annars så stabila enigheten i Hultsfredspolitiken ser ut att blåsa bort. Ja, nej, kanske är partiernas olika budskap om vindkraftsatsningen mellan Målilla och Virserum.

Årets skiljefråga. Den annars så stabila enigheten i Hultsfredspolitiken ser ut att blåsa bort. Ja, nej, kanske är partiernas olika budskap om vindkraftsatsningen mellan Målilla och Virserum.

Foto: Lennart Månsson

Virserum2020-09-08 12:00

Det är långt mellan gångerna det dyker upp en fråga som spräcker enigheten bland Hultsfreds politiker. Men en sådan har seglat upp, och vid horisonten kan man ana att det är heta diskussioner på gång.

Kristdemokraterna i kommunen säger blankt nej till Dackevinds satsning på en vindkraftspark i skogarna mellan Målilla och Virserum.

– Området är högst olämpligt, säger Åke Nilsson (KD). Här finns för många boende och för många olika aktiviteter. Därför säger vi nej. Visserligen har vindkraftbolaget justerat sina planer, bland annat genom att minska antalet verk, men det är förändringar vi tar ganska lätt på.

På andra sidan finns Socialdemokraterna. 

– Efter många diskussioner till och från, har vi kommit fram till att säga ja till bolagets planer, säger Tomas Söreling, partiets oppositionsråd. Ska vi få till en energiomställning här i landet, kan vi inte säga nej till allt.

Till skillnad från KD tycker Socialdemokraterna att bolaget har lyssnat, och tagit till sig av tidigare kritik mot planerna och minskningen av antalet vindkraftverk har gjort det lättare att säga ja.

Vänsterpartiets Lennart Beijer avslöjar att partiet inte riktigt har satt ner foten ännu.

– Men till 75 procent lutar det åt ett ja, säger han. Vi tycker i princip om vindkraft. Men vi är lite rädda för att hamna i det här med "Gärna vindkraft – men inte här", men det är svåra frågor som påverkar många människor.

Moderaterna har inte tagit någon ställning till för eller emot, och enligt kommunstyrelseledamoten Åke Bergh kanske man heller inte kommer att göra det.

– I vår grupp skiljer sig åsikterna en del, säger han, det kan bli så att ledamöterna får rösta efter sin egen övertygelse i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraternas Göran Gustavsson är mer bestämd.  

– Vi säger nej, säger han. Vindkraften kan bara bli ett komplement till andra energikällor. Som till exempel fjärde generationens kärnkraftverk.
 

Så till sist har vi Centerpartiet, där medlemmarna är tveksamma till de höga verken som planeras.

– Det är oprövad teknik med de 250 meter höga verken, säger kommunalrådet Lars Rosander. Det är något som gör att vi ifrågasätter planerna. Men samtidigt behövs ju miljövänlig energi. Vi måste väga för- och nackdelar mot varandra. Partiet har en linje i frågan, men Rosander vill presentera den lite närmare i nästa vecka.

Karta: Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!