"Lättnad att buden till Kronofogden var låga"

Hotell Dacke har legat ute till försäljning hos Kronofogden. Men - nu känner ägaren Jorma Isomettä framtidstro igen.

Ägaren till Hotell Dacke, Jorma Isomettä, har börjat få framtidstro igen. Nu hoppas han på ett driftsbidrag från kommunen.

Ägaren till Hotell Dacke, Jorma Isomettä, har börjat få framtidstro igen. Nu hoppas han på ett driftsbidrag från kommunen.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2019-12-02 09:00

Buden till Kronofogden var för låga, så det blev ingen affär tidigare i höst.

– Det var en lättnad egentligen, jag vill ju fortsätta driva restaurangen och hotellet vidare tillsammans med min fru Sohee, säger Jorma Isomettä, som gläds över en allt positivare utveckling.

– På tolv månader har vi serverat 13 000 luncher och hittills i år noterar vi 1 230 gästnätter, så det går verkligen framåt.

Vad är problemet?

– Dels en personlig reavinstskuld på drygt 470 000 kronor sedan jag sålde min bostad i Stockholm, pengar jag använde till att köpa Hotell Dacke i maj 2017. Efter en gynnsam sommar har jag kunnat betala av hälften och löser resten med ett banklån och ett löfte om en avbetalningsplan.

– Men, säger Jorma och tillägger, problemet med väldigt höga värmekostnader kvarstår. Det är en gammal oljepanna i huset, så jag betalar årligen 250 000 kronor för uppvärmningen.

Ett alternativ har varit att stänga vinterhalvåret, men det förespråkar inte makarna som vill bygga på kontinuitet.

Så nu har Jorma lyft frågan om att få driftsbidrag med kommunalrådet Lars Rosander (C).

– Jag har stöd av samhällsföreningen och bara det att ett driftsbidrag kommer diskuteras av politikerna i veckan gör att det känns som vi hittat en väg framåt. Vi hoppas på ett positivt besked.

Lars Rosander säger så här:

– Om verksamheten visar ett överskott och ägaren kan påvisa att det finns framtidstro, så underlättar det för ansökan. Men i dag är det bara Emåbaren i Järnforsen som får driftsbidrag.

Karta: Hotell Dacke
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!