"Lika bra besökssiffror i år som tidigare"

"Kommunens hemesterkort har verkligen fått genomslag". Barbro Wenden, chef på Virserums Konsthall ser en rejäl ökning av antalet besökare den senaste veckan.

Hannes Hemb och Patrik Johansson beskriver sina tankar och sitt arbete med det annorlunda huset i en utställning på Virserums konsthall.

Hannes Hemb och Patrik Johansson beskriver sina tankar och sitt arbete med det annorlunda huset i en utställning på Virserums konsthall.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2020-07-25 06:00

Och det trots att besökssiffrorna var goda hela sommaren. 

– Det är lika bra siffror i sommar, som tidigare år, säger Barbro Wenden. Det enda vi har tappat egentligen, är grupperna som brukar komma i början på säsongen. Men i år fanns det inga grupper.

En förklaring till besökssiffrorna är, tror Barbro Wenden, att folk vet om att konsthallen håller öppet. Och att här finns gått om plats så att det inte behöver bli någon trängsel.

– Det har blivit mycket som jag hoppades, säger hon, att när folk vet att vi håller öppet skulle det ge oss fördelar.

I måndags startade Hultsfreds kommun också satsningen på Hemester, och skickade ut ett Hemesterkort till invånarna, så får fri entré till en lång rad anläggningar.

– Hemesterkortet har fått stort genomslag hos oss, berättar Barbro Wenden.

Det är dessutom ofta människor som inte varit i konsthallen tidigare, men som tar chansen att se vad det är.

Men självklart har Coronapandemin påverkat konsthallen. Konstigt vore det annars. De annars så populära guidningarna har ställts in och i stället har man satsat på digitala guidningar, med QR-kod som berättar om verken.

– Vi sökte och fick bidrag från regionen till den satsningen, säger Barbro Wenden, vår tanke är att den i framtiden ska användas till guidning på tyska och engelska. Men i år blir det på svenska, i väntan på att de personliga guidningarna kommer igång igen.

– För de vill vi ha kvar, säger Barbro Wenden, men eftersom de i bland lockar stora grupper har vi fått ställa in dem i år.

På söndag öppnas också en ny utställning. Ute på gården står sedan i våras ett minst sagt annorlunda bygget. Nu kommer de båda arkitektstudenterna Hannes Hemb och Patrik Johansson att berätta mer om projektet och deras tankar kring det. Med hjälp av bilder, filmer skulpturer och annat berättar de om hur de tänkt och hur de utgått från sig själva i bygget, med de egna kropparna som måttstock.

Det kommer att hända mer på området i Virserum på söndag. Då hålls också en traditionell hantverksmarknad. För säkerhets skull har de tiotalet medverkande hantverkarna spridits ut rejält.

– Vi kommer att sätta upp de traditionella marknadsstånden över hela området, säger Barbro Wenden, det ska inte bli någon trängsel någonstans.

Konsthallen har också engagerat Clownen Mike att göra ett framträdande under dagen. Det måste finnas något för barnen också, tycker Barbro Wenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!