Butik i Hultsfreds kommun försatt i konkurs

Hultsfreds kommuns butiksutbud har nu en verksamhet färre efter en konkurs.

På dörren till Nya Järnboden sitter en skylt uppsatt om att butiken är stängd.

På dörren till Nya Järnboden sitter en skylt uppsatt om att butiken är stängd.

Foto: Anders J Andersson

Virserum2023-12-08 20:00

I oktober 2020 kunde Vimmerby Tidning berätta att Jakop Ståhlgren efter 18 år på Bolist i Virserum tog över företaget. I februari året därpå tog han även över Nya Järnboden i centrala Virserum och räddade den från nedläggning.

Han vurmade för att butiken skulle bli kvar.

– Den är lika viktig för mig, som för orten. Jätteviktig för centrum, Nya Järnboden har alltid funnits där. Min förhoppning är att det ska ge lite ringar på vattnet, så fler vågar satsa och att centrum kan bli en samlingsplats som det var förr, svarade han då.

I torsdags slutade satsningen med att hans företag Virserums Järn & Byggprodukter AB, som drev både Bolist och Nya Järnboden, försattes i konkurs av Kalmar tingsrätt.

Förra året omsatte företaget 12,3 miljoner kronor och gjorde en förlust på 1,8 miljoner kronor.

Till konkursförvaltare utsåg tingsrätten advokat Helena Karlsson på AdvokatFirman Kronan HB i Kalmar.

När Vimmerby Tidning fick tag i henne på torsdagen var hon på väg ut för att träffa Jakop Ståhlgren och hans personal för att bilda sig en uppfattning om konkursen.

På fredagen når Vimmerby Tidning henne återigen.

Hur tog personalen nyheten om konkursen?

– Det är klart att personalen som arbetat i Nya Järnboden tycker det är jättetråkigt. De känner att butiken är uppskattad i Virserum och att många kommer att sakna den om det inte blir någon fortsättning, berättar Helena Karlsson.

Hon säger att det är för tidigt att göra en analys om vad orsaken till obeståndet är men att det är många faktorer i byggsektorn och konsumenthandeln som påverkat.

– Det har skett kraftigt höjda priser inom byggbranschen, krigsutbrottet i Ukraina påverkar handeln och därtill har vi en lågkonjunktur som påverkar konsumenterna.

Nya Järnboden ligger i en hyrd lokal.

– Vi förbereder för att påbörja en konkursutförsäljning av Nya Järnboden i nästa vecka. Vi kommer att skylta upp och gå ut med information. Parallellt kommer vi att söka efter någon som vill ta hand om den lilla fina affären, säger hon.

Byggvarumarknaden Bolist med kvarvarande varulager och fastighet kommer att läggas ut på anbud.

– Anbudsunderlaget kommer att färdigställas under nästa vecka eller veckan därpå men innan helgerna, säger Helena Karlsson som berättar att det även där kan bli fråga om en konkursförsäljning.

Båda verksamheterna har riktat sig mot konsumenter men Bolist har även haft hantverkare som återkommande kunder.

Vimmerby Tidning har sökt Jakop Ståhlgren.

I nästa vecka kommer det att ske konkursutförsäljning av Nya Järnboden i Virserum.
I nästa vecka kommer det att ske konkursutförsäljning av Nya Järnboden i Virserum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!