Lokal butik satsar för framtiden: Det blev avgörande

Dackebygdens Elektronik satsar på en rejäl ansiktslyftning av butiken. Att kunderna handlat mer lokalt under pandemin bidrog till beslutet.

Anton Bjälefors, butiksansvarig, och André Bjälefors, ägare av Dackebygdens Elektronik, ser fram emot att gå igång med satsningen på butiken.

Anton Bjälefors, butiksansvarig, och André Bjälefors, ägare av Dackebygdens Elektronik, ser fram emot att gå igång med satsningen på butiken.

Foto: Privat

Virserum2021-01-14 18:00

André Bjälefors tog över Dackebygdens Elektronik, som numera tillhör kedjan Ring Up, 1997. Butiken ser i stort sett ut nu som då.

– Nu hade jag att välja mellan att köra på i gamla fotspår eller satsa och lägga coronaåret bakom mig, så hoppas jag att kunderna hänger på, säger han.

Coronapandemin har påverkat även Dackebygdens Elektronik – dock både negativt och positivt. Medan arbeten ute minskat drastiskt har försäljningen i butiken ökat med 15-20 procent när fler valt att handla på hemmaplan.

Det har bidragit till att André Bjälefors vågat satsa ett par hundra tusen kronor på att ge butiken en rejäl ansiktslyftning, med ett nytt inredningskoncept för att öka möjligheten att marknadsföra produkterna och med demohörna för tv och ljudanläggningar.

En butik i nivå med storstadens galleri sägs det, hur vågar du satsa stort på en så liten ort som Virserum?

– Jag hoppas coronapandemin blivit en ögonöppnare, att man i större utsträckning upptäcker fördelarna med att handla lokalt. Med satsningen hoppas jag kunna bibehålla de som hittat hit och att det är en trend som kommer att växa sig starkare även efter pandemin.

– Nu när det dessutom är lugnare på grund av corona, väljer jag att ta vara på den tiden, för att stå bättre rustad när allt är över och återgår till det normala. Då vill jag köra på ett nytt kapitel, som visar att jag vågar satsa och visar att jag kommer vara kvar på orten. Det här blir min nystart.

undefined
Fler som väljer att handla på hemmaplan är en bidragande orsak till satsningen på ett nytt modernare koncept med möjligheten att marknadsföra produkterna bättre.

Det är lokala  Smålandsinredningar i Järnforsen som tagit fram konceptet och inreder butiken, i samarbete med Smålands Kontorsmöbler. 

– Vi har tagit fram det här konceptet för en annan kedja, nu specialanpassas det med annat träslag och färger, för att bli ett specifikt koncept för Virserumsbutiken, säger Mikael Nilsson, design- och marknadsansvarig på Smålandsinredningar.

Vad betyder det här för företaget, att ni fått det här uppdraget?

– Det känns väldigt roligt, butiken är inte "vilken som" för oss, utan det är kul när det är lokalt, säger Mikael Nilsson. Det är ovanligt att butiker på en så liten ort satsar, det brukar annars vara i storstädernas gallerior vår inredning hamnar. 

Kontraktet undertecknades så sent som på onsdagskvällen, så nu går arbetet igång på allvar.

När kan "nya" butiken stå klar?

– Så snabbt som möjligt, tanken är i slutet av första kvartalet, säger André Bjälefors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!