Midsommartradition i Virserum får nytt liv

Midsommarfirandet vid Sommarhemmet får nytt liv i år. Nu när restriktionerna är slopade, tar IOGT-NTO och PRO chansen att skaka liv i en gammal tradition.

Midsommarstången ska resas igen, vid Sommarhemmet i Virserum. IOGT - NTO och PRO har slagit sig samman för att väcka liv i en gammal tradition.

Midsommarstången ska resas igen, vid Sommarhemmet i Virserum. IOGT - NTO och PRO har slagit sig samman för att väcka liv i en gammal tradition.

Foto: Arkivfoto/Sandra Nordin

Virserum2022-02-22 17:29

Planeringen inför den här nygamla satsningen är i full gång, berättar IOGT-NTO-föreningens ordförande Anders Andersson.

– Det kommer att bli ett firande med midsommarstång och allt, säger han. 

Det är inte utan att han ser fram mot små grodor och skära jungfrur som kan dansa andra hållet med...

IOGT-NTO-föreningen har slagit sig ihop med ortens PRO-förening och midsommarfirandet vid sommarhemmet är en tradition i Virserum sedan mycket länge, men som haft uppehåll ett tag. Nu är det alltså dags igen. 

– Det blir ett firande på midsommaraftons eftermiddag, säger Anders Andersson, så det kommer att bli gott om tid efteråt, för mer familjära firanden.

Han avslöjar också att det kommer att bli musikunderhållning, Johan och Gunilla Sigvardsson är tingade, och de brukar vara publikmagneter när de sätter igång.

Den här midsommarfesten blir ett led i föreningarnas strävan att få igång aktiviteterna igen, nu när restriktionen inte gäller längre. Tanken är att det ska hända en hel del evenemang vid sommarhemmet framöver. 

– Sommarhemmet är ju en fantastiskt vacker plats, säger Anders Andersson, den är ju som en mindre folkpark, men dansbanan som går ut i sjön till och med.

Men där blir det nu ingen midsommardans, den vill Andersson se på landbacken kring stången. I stället har han en vision om att möblera upp dansbanan och ha kaffeserveringen här ute på vattnet. Nästan som på en flotte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!