Misstankar om nya fall av skabb i Hultsfred

Siffran över hur många i Virserum som drabbats av hudsjukdomen skabb har vuxit till drygt 25 fall. Tidigare har ett boende bekräftats vara drabbat, nu finns misstankar om smittade även på ett andra boende i Hultsfreds kommun.

Sjukdomen skabb orsakas av ett kvalster. Det cirka 1/2 mm stora skabbdjuret Sarcoptes scabiei gräver sina gångar inne i huden.

Sjukdomen skabb orsakas av ett kvalster. Det cirka 1/2 mm stora skabbdjuret Sarcoptes scabiei gräver sina gångar inne i huden.

Foto:

Virserum2018-08-29 21:08

En gång varje dag uppdateras Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län, om hur många som smittats av hudsjukdomen skabb. Precis som hon befarat fortsätter antalet att växa.

Det finns uppgifter om att även ett andra boende i Hultsfreds kommun drabbats, stämmer det?

– Det stämmer att det finns två brukare på ett annat boende som har haft symptom som skulle kunna vara skabb. De undersöktes av specialist på hud under tisdagen och skabb har inte kunnat bekräftas. De kommer dock att följas upp framöver, säger Lisa och fortsätter:

– Jag är inte förvånad om det sprider sig till andra boenden, med tanke på hur många drabbade vi hittat så här snabbt och när vi vet att den första drabbade bedöms vara väldigt smittsam. Så vi fortsätter kartläggningen och det är viktigt att vi hittar sambanden mellan personerna.

Sofie Isaksson är skyddsombud inom hemtjänsten och hon vittnar om en oro bland personalen.

– Det har varit mycket telefonsamtal och många frågor. Det är mycket oro, både bland de som smittats och behandlats, de är oroliga för att få tillbaka skabben och de som ännu inte fått det går nästan och väntar på när de ska drabbas. Jag tror oron kommer finnas kvar tills allt det här är över. Något som skulle kännas tryggt är om både personal och brukare behandlades samtidigt. I och med att vi sett sådan spridning tror jag att det skulle minska oron och smittan i sig.

Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Kalmar län.
Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare i Kalmar län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om