Moas vision om springlopp blir verklighet

Moa Andersson hade en vision om ett springlopp för barn i Virserum. Att göra något positivt för att skapa rörelseglädje och gemenskap som sitt examensarbete på gymnasiet.

Carin Närklin Andersson, Leif Axelsson och Kent Andersson gör verklighet av Moa Anderssons vision om rörelseglädje och gemenskap och arrangerar Moaloppet på söndag eftermiddag.

Carin Närklin Andersson, Leif Axelsson och Kent Andersson gör verklighet av Moa Anderssons vision om rörelseglädje och gemenskap och arrangerar Moaloppet på söndag eftermiddag.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-08-16 12:00

Men hon hann aldrig sätta sina planer i verket innan hon dog. Nu har i stället föräldrarna, Carin Närklin Andersson och Kent Andersson, tagit över stafettpinnen och med god hjälp av grannen, Leif Axelsson, arrangerar de Moaloppet nu på söndag.

– Tanken på att förverkliga Moas vision om ett springlopp föddes ganska tidigt hos Kent och mig, berättar Carin Närklin Andersson.

– Nu i mars var det fem år sedan Moa dog. Vi gick ganska länge med tankarna, och så kom pandemin emellan.

Men nu kände de båda att det var dags.

– Det är Moa som driver på oss från sin himmel, säger Carin Närklin Andersson.

Men ingen av dem hade någon erfarenhet av at arrangera springlopp, men de visste att grannen Leif Axelsson hade varit med förr. Han var engagerad i arrangemanget av Dackeruset i början på 2000-talet.

– Så vi gick över till honom och knackade på. Och han ställde upp direkt. Och han har varit en stöttepelare för oss, berättar Carin Närklin Andersson.

Det är mycket som måste klaffa för att springloppet ska bli verklighet.

– Vi har lärt oss väldigt mycket under det här arbetet, säger Carin Närklin Andersson, som till exempel att skaffa tillstånd från polisen.

Moa Andersson hade en vision om ett springlopp för barn. Ett springlopp där deltagandet är viktigare än vinsten.

– Hon ville göra något positivt för Virserum, samtidigt som det skapar gemenskap och rörelseglädje, säger Carin Närklin. 

Och det har varit en ledstjärna för arrangemanget. Det är viktigare att vara med, än att vinna. Alla deltagare får medalj, dricka och bulle och är med i utlottningen från prisbordet.

– Vi har fått ett väldigt positivt bemötande från alla, säger Carin Närklin Andersson, både från företag och privatpersoner. Det är ett 30-tal funktionärer som ställer upp ideellt. Det går också sångfågeln Amena från Vimmerby, som tar med sig gitarristen Kalle Sellbrink för att svara för musiken.

Så här långt är det 70 barn anmälda, den yngsta är knappt året, och sedan är det upp till 12 år. Tävlingen hålls i området som kallas Maden, det vill säga vid den nya lekplatsen nere vid ån.

– Startavgiften är 40 kronor per deltagare, säger Carin Närklin Andersson, och pengarna går rakt in till Moa Anderssons minnesfond. Och därifrån vidare till förtjänta unga idrottare inom VSGF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!