Mystisk stöld av dyrbara växter

Dyrbara plantor blev bytet vid mystisk stöld som drabbade en företagare i kommunen. De försvann under transport från Thailand.

Iselin Bråten Latif importerade mycket speciella och dyrbara plantor men när paketet kom var hälften borta.

Iselin Bråten Latif importerade mycket speciella och dyrbara plantor men när paketet kom var hälften borta.

Foto: Olof Carlson

Virserum2023-09-13 16:24

Iselin Bråten Latif från Mörlunda beställde varor från Thailand för 25 000 kronor till sin blomsterhandel i Virserum. Hon har beställt TC-växter som är uppdrivna i sterilmiljö på ett laboratorium, för export. 

– Jag och min man har blivit väldigt intresserade av de här växterna. De är väldigt speciella, säger Iselin Bråten Latif.

Men hon fick bara hälften av det hon beställt, så någon gång mellan 22 och 31 augusti har växterna försvunnit under transport. Exakt var vet man ännu inte. Sammanlagt köpte hon 180 plantor från en odlare i Thailand men när paketet väl kom fram var det bara hälften kvar.

Hon har givetvis tagit kontakt med säljaren, som bedyrar att han skickat allt, och han får stöd av svenska tullen som klarerat försändelsen.

– Jag har handlat mycket av den här säljaren, kanske 20 gånger, och det har aldrig varit några problem förut, säger Iselin Bråten Latif.

– Om det fattats något där, borde ju tullen slagit larm, säger Iselin Bråten Latif.

Det är som sagt inte vilka plantor som helst det rör sig om. TC-plantorna är både dyrbara och åtråvärda men samtidigt ganska okända för gemene man. 

– Det tyder på att någon vet vad det är för något. Men jag vet ju vad jag beställde och ska hålla utkik och de dyker upp på någon nätsajt eller på Tradera, säger Iselin Bråten Latif. 

Händelsen rubriceras av polisen som stöld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!