Varnar för livsfarlig lekplats – Ödehuset ett tillhåll

Någon vann huset på poker. Och ville inte ha det. Sedan 1986 har det fått stå och förfalla och har blivit ett tillhåll. Nu oroar sig grannarna för att någon ska komma till skada i ruinen.

Ödehuset på Ösköglevägen i Virserum har kommit att bli en farlig lekplats, vilket oroar Peter Nelson och de andra grannarna, som befarar att någon kan komma att skada sig.

Ödehuset på Ösköglevägen i Virserum har kommit att bli en farlig lekplats, vilket oroar Peter Nelson och de andra grannarna, som befarar att någon kan komma att skada sig.

Foto: Olof Carlson

Virserum2021-11-30 11:30

– Det finns nog 15 pärmar med skrivelser om det här huset på kommunkontoret, säger Peter Nelson, som bor ett hus ifrån ödehuset på Ösköglevägen i Virserum. 

Som tidigare ledamot i byggnadsnämnden är han väl införstådd med den kamp som kommunen fört genom åren, för att hitta en ägare att rikta upprustningskraven till. Men så här långt har det inte lyckats.

– Det har kommit så långt att vi fått fram en adress till ett advokatkontor, säger han, men där tar det stopp. Det finns inte kvar.

Det har inte bott någon i det här huset sedan i mitten på 1980-talet. Sedan dess har det stått tomt och blivit alltmer förfallet. Träden har vuxit upp, och skogen börjar bli grov på tomten.

– Det är ett irritationsmoment för oss, säger Lena Nelson Berisson, det skymmer solen för oss och de övriga grannarna.

Men ett än större orosmoment i sammanhanget är att huset kommit att bli ett tillhåll för barn. Och det är en allt annat än säker lekplats numera.

– Trappan har rasat ner, säger Peter Nelson, och frågan är hur det är med bärigheten i resten.

Lena Nelson Berisson berättar att de minst någon gång i veckan ser barn och unga som springer runt i huset. Och hon vill uppmärksamma föräldrarna i Virserum på problemet, så att de talar med sina barn. Innan det händer en olycka.

– Även om huset är förfallet, vill vi inte att det ska börja brinna här, säger hon och tänker lite på hur det blev det slakteriet i Hultsfred som ju var i samma situation, ett tillhåll som till slut brann ner.

– Brinner det här, blir det bara ett svart sotigt skal stående, säger hon.

Lena Nelson Berisson har tagit på sig uppgiften att regelbundet påminna miljö-och byggnadsnämnden om huset. 

– Jag skriver ett brev om året.

Det här med övergivna och förfallna hus är ett problem på alla orter i kommunen. Men det här på Ösköglevägen är nog det största problemet just nu.

– Det är inte mycket vi kan göra, säger Lennart Davidsson vice ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden. Lagstiftningen är verkligen tandlös i de här fallen. Den bara skyddar äganderätten. Och utan ägare att rikta kraven mot, kan vi ingenting göra. Det är ett nederlag för politiken att inte ha verktygen som behövs.

– Kronofogden kan gripa in och tvångsförsälja, säger Davidsson vidare. Men då krävs att det finns någon form av värde kvar och det gör det inte i det här fallet.

Lagen är tandlös, vi kan inte göra något med mindre än att det finns en ägare, säger Lennart Davidsson (KD) vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Lagen är tandlös, vi kan inte göra något med mindre än att det finns en ägare, säger Lennart Davidsson (KD) vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!