Det var en dryg handfull medlemmar som mötte upp. De flesta i förhoppningen att få tips om hur man blir av med maskrosor i gräsmattan. Men i stället tog maskrosexperten Tommy Nilsson dem med på en vandring där de fick veta mycket om maskrossläktet och vad som skiljer de olika arterna åt.
Saker som formen på bladen, kronbladen och sådant. Inga stora skillnader, men tydliga för den som vet.
Under en kort promenad kring konsthallen och på området lyckades Tommy Nilsson identifiera 22 olika arter. En liten del av de 550-600 arterna som finns i landet.
– Det kan vara ännu fler, säger Tommy Nilsson, mycket är fortfarande oupptäckt. Varje plats man stannar på har sina utmaningar, om man ska identifiera de olika arterna.
På Wikipedia, och i andra uppslagsverk kan man läsa att maskrosen är viktig i naturen, att den är en bra honungsblomma, som bin är väldigt förtjusta in. Ja, den är även ätlig för människor. Och en delikatess för kaniner. För att ta några exempel på maskrosornas positiva sidor.
Avsikten med den här vandringen var att sätta fokus på maskrosen, att visa upp de många variationerna. Men några tips om hur man blir av med dem gavs inte under kvällen. Och det kanske inte heller behövs, för många av deltagarna fick en helt ny syn på de gula blommorna, som ju är kända för att kunna växa på de mest märkliga ställena.
– Jag tror nog att de fick upp ögonen för det här, säger Tommy Nilsson.