Nils Dacke får egen dag – kanonkulor visas upp

Intressanta föreläsningar och rekordmånga utställningsföremål utlovas när Nils Dacke får en egen dag i Virserum. "Vi kommer att ta med oss äkta kanonkulor som man har hittat i Virserum", säger Alexander Steinvall från arrangörsstaben.

Maik Rohde och Alexander Steinvall tillsammans med modellen av Nils Dacke som kommer att visas upp på Dackedagen.

Maik Rohde och Alexander Steinvall tillsammans med modellen av Nils Dacke som kommer att visas upp på Dackedagen.

Foto: Privat

Virserum2023-08-24 05:00

Lördagen den 9 september hålls den allra första Dackedagen på Bolagsområdet i Virserum.

– Det kommer att vara en dag som handlar om Dackeupproret och Nils Dacke. Även i viss mån om hur var att leva under den tiden, säger Alexander Steinvall som ingår i den lokala Nils Dackegruppen.

Han utlovar flera föreläsningar, bland annat om Dackefejdens avgörande slag som tros ha skett utanför Virserum.

– Det kommer också att vara folk utklädda till tyska landsknektar. Sedan kanske självaste Gustav Vasa och Nils Dacke också dyker upp. 

undefined
Maik Rohde och Alexander Steinvall tillsammans med modellen av Nils Dacke som kommer att visas upp på Dackedagen.

Dagen arrangeras i samarbete med Hultsfreds kommun, Kalmar länsmuseum, Virserums konsthall och hembygdsföreningen. Konsthallen har sin hantverksmarknad samma dag och även museerna på området håller öppet.

– Jag och min kollega Maik Rohde kommer att ta med oss många utställningsföremål, säger Alexander Steinvall som utlovar allt från rekonstruktioner av Nils Dackes hus och Tveta kyrka till en 1,9 meter hög modell av Dacke.

– Mycket tyder på att han var ovanligt lång även för sin tid. Det kanske var en fördel när man skulle samla bönderna till uppror.

Dackefejden, som ägde rum 1542-1543, är det största bondeupproret i Nordens historia. Det avgörande slaget ska ha inträffat mellan Virserumssjön och sjön Hjorten.

– Vi kommer att ha med oss kanonkulor från slaget, säger Alexander Steinvall som berättar att även ett svärd och ett spjut har hittats på platsen.

undefined
Flera kanonkulor har hittats utanför Virserum. De tros ha använts under det avgörande slaget i Dackeupproret.

Föreläsningarna hålls i Dackesalen, vilket innebär att evenemanget är oberoende av väder och vind.

Dackeupproret slogs till sist ner av Gustav Vasa. Alexander Steinvall konstaterar att Vasa var en sträng kung, men att inte heller Dacke var Guds bästa barn.

– Han hade problem med lagens långa arm innan han satte igång Dackeupproret. Han hade nog inte rent mjöl i påsen, men det nämns i källorna att folket hävdar att han var på folkets sida. Sedan kan man tolka det hur man vill.

Hur tror du att Sverige hade sett ut om Dacke vunnit?

– En rolig tanke är att Småland eller södra Sverige hade varit ett skatteparadis som Monaco eller Liechtenstein. Eller att dansken eller ryssen hade ätit upp oss och vi hade tillhört dem. Men det låter mer exotiskt med ett skatteparadis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!