Coronautbrottet i Virserum: Distansundervisning införs

Nio elever på Prolympiaskolan har bekräftats smittade av Covid 19. Nu inför skolan distansundervisning för klasserna 6 till 8.

Fem fall av dagens elva bekräftade, kan kopplas till utbrottet bland barn och unga i Virserum.

Fem fall av dagens elva bekräftade, kan kopplas till utbrottet bland barn och unga i Virserum.

Foto: TT / David Skoog

Virserum2021-11-04 17:09

Smittspårning har påbörjats och den påvisar två olika möjliga smittvägar.

– Dels spelar de ishockey i samma lag, säger tillförordnade smittskyddsläkaren Staffan Sylvan, dels går de i samma klass på skolan.

– Sannolikt kommer ytterligare fall till i morgon, säger han. Vi får följa utvecklingen dag för dag.

Under torsdagen rapporterade Region Kalmar Län elva nya fall i Hultsfreds kommun. Fem av dessa kommer alltså från det här utbrottet i Virserum.

En siffra som under dagen växte till nio personer. 

– Merparten av dem går i två av våra klasser, säger Victoria Axelsson, biträdande rektor på Prolympiaskolan i Virserum.

Under eftermiddagen hade skolledningen samråd med smittskyddet i länet och man kom överens om att införa distansundervisning i klasserna sex, sju och åtta från måndag för att bryta smittkedjorna.

Skolan uppmanar också syskon till drabbade att stanna hemma den närmsta tiden.

Närmare instruktioner går ut till vårdnadshavare via skolans plattformar.

Övriga klasser kommer dock att vara kvar på skolan, men får räkna med att det en hel del utomhusaktiviteter framöver, berättar Victoria Axelsson.

Staffan Sylvan berättar också att det började med en person nära ett av ungdomslagen i hockey testade positivt för covid -19.

– När det blev känt, gjordes också snabbtest på de övriga i laget, säger han, och de som då var positiva har gått vidare till ett PCR-test för att komma in i vårt system. Fem av dem testade positivt i PCR-testet. 

Det har vidtagits åtgärder för att bromsa smittspridningen, onsdagskvällens biofilm ställdes in med kort varsel, och Klubben har pausat ungdomshockeyn veckan ut. Två snabba insatser som kan få stor betydelse för att bromsa smittspridningen.

Flera av de barn som drabbats fick sin första vaccinspruta för någon vecka sedan. Det betyder att vaccinet inte hunnit utveckla effekten ännu. Flera av de drabbade ska också ha sagt att de misstagit de första symptomen för biverkningar av sprutan. Men att någon skulle få covid-19 av sprutan utesluter Staffan Sylvan. 

Det man märkt är i stället biverkningar av sprutan. Eller snarare en reaktion på vaccinet, som Sylvan uttrycker det.

– Det är en förväntad reaktion, säger han.

– Man får inte covid av sprutan, den skyddar i stället. Men för att få ett bra skydd mot allvarlig sjukdom krävs två doser, och sedan tar det 14 dagar för att utveckla skyddet, säger Staffan Sylvan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!