Nostalgitripp på Virserum biblioteket

Affischer med elektriska hårtorkar och förpackat snus visualiserar handelns historia i Virserum.

"Det finns massor att berätta om virserums historia, den här gången valde jag att utgå från tryckeriet"
Stig-Åke Pettersson har satt samman utställningen Handeln i Virserum.

"Det finns massor att berätta om virserums historia, den här gången valde jag att utgå från tryckeriet" Stig-Åke Pettersson har satt samman utställningen Handeln i Virserum.

Foto: Elin E Elmström

Virserum2018-06-27 08:00

I stadsarkivet i Hultsfred letade historiker Stig-Åke Pettersson upp de rekalmskyltar som tycktes av Gustav Karlssons tryckeri i Virserum från mitten av 1930-talet och 40 år framåt. I veckan invigdes utställningen Handeln i Virserum på Virserums biblioteket.

– Alla Gustav Karlssons trycksaker finns bevarade. Många av affärerna i Virserum använde sig av tryckeriet för att informationsskyltar, berättar Stig-Åke.

–Till utställningen har jag valt ut en del av reklamtrycken för att illusterar den handlen som funnits i Virserum. En skylt från en damfrisering skylt berättade om en ny elektriskhårtork som bara använde 220 volt så att man inte behövde inte vara rädd för att bli bränd. En annan affisch från 1936 berättar om att de nu slutat att säja snuns i lösvikt och bara finns förpackat. Sådana saker var väldigt tidstypiska och det blir många roliga igenkänningseffekter. Just det tror jag att många uppskattar, att man kan minnas tillbaka "så var det" eller "där har jag handlat"

Utställningen gör nedslag i olika branscher och beskriver livsmedelsaffärer, charkuterier, speceriaffärer och kläddbutiker. Men den redogör också för hur affärerna började blomma upp på orten.

– Innan industrialiseringen började på 1880-talet fanns det i Virserum en jordbrukarbefolkning som var självförsörjande. De behövde inte åkta till någon affär för att köpa ägg eller smör. Med industrialiseringen kom det folk som inte hade den förankringen och blev beroende av att kunna köpa varor och det var så affärsverkamheten kom igång.

Många kom till utställningens invigning på biblioteket i Virserum.
Många kom till utställningens invigning på biblioteket i Virserum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om