Nu är kräftsäsongen i full gång • Högtryck efter burar

Nästan 10 000 kräftburar om året. Produktionen går för fullt hos det lilla familjeföretaget Smålandsmjärden i Virserum. Så här års är det högtryck på flera sätt.

Just nu är det högsäsong för kräftfiske. Jan-Fredrik Falk på Smålandsmjärden i Virserum berättar att intresset för kräftfiske tagit fart på allvar igen.

Just nu är det högsäsong för kräftfiske. Jan-Fredrik Falk på Smålandsmjärden i Virserum berättar att intresset för kräftfiske tagit fart på allvar igen.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-08-04 20:00

– Det är kräftskivorna som håller oss i gång, säger Jan-Fredrik Falk, som numera driver företaget tillsammans med frun Christina Falk.

För många är kräftfisket något av en höjdpunkt, även om den officiella kräftpremiären är borta sedan några år. Men kräftskivorna är långt ifrån borta, och det gör att efterfrågan på kräftmjärdar skjuter i höjden.

– Det verkar som intresset för kräftfiske tagit fart igen under pandemin, säger Jan-Fredrik Falk, det har varit två bra år för oss. 

Han hoppas naturligtvis att den trenden håller i sig, och att många har återupptäckt kräftfisket.

– Tidigare har vi sett en nergång i intresset, säger han.

undefined
Det här är vad kräftan ser av buren, en ingång på väg in till buren.

Företaget tillverkar två olika modeller av kräftburar, både av egen konstruktion. Plastdetaljerna tillverkas vid ett företag utanför Växjö, men slutmonteringen sker i den lilla fabriken vid norra infarten.

– Det är mest min fru Christina som jobbar här, säger Jan-Fredrik, men jag brukar rycka in och hjälpa till vid högsäsong.

Tidigare fanns också en tredje modell, en pyramid med fyra ingångar.

– Den såg inte ut som andra kräftburar och den sålde "så där" sägerJan-Fredrik. Och när verktyget gick sönder, valde vi att slopa modellen. Då började kunderna fråga efter den.

undefined
Betespellet är en viktig del i verksamheten och det är åtskilliga ton som säljs till återförsäljarna.

I varje bur finns också en gul betesbox. En gallerformad liten låda som fylls med betespellets.

– Vi var tidigt ute med betespellets, säger Falk, vi har nog hållit på med det i 20-25 år.

Och det finns en liten historia bakom att företaget tog upp den produkten.

– Det var när jag var ny och grön i det här med kräftfiske, berättar Jan-Fredrik Falk, så det föll på min lott att beta burarna. Men det var lagom roligt att stå och skära halvsur Braxen i bitar. 

– Betesboxen är vår uppfinning, säger Jan-Fredrik, men den har kopierats av kineserna. Han tar fram en knallröd betesbox ur gömmorna och visar.

– De har till och med kopierat en miss vi gjorde, säger han.

undefined
Två olika modeller finns det på programmet. Dels den "vanliga" men också den koniska. Den pyramidformade har utgått.

Väggarna i företagets lokal är prydda med kräftburar av alla de slag. Både egna modeller, och andras. Några är till och med flätade korgar.

Företaget har varit i de nuvarande lokalerna i 30 år vid det här laget, men företaget startades hemma i garaget hos Jan-Fredriks svärfar Berndt Sundberg. 

– Han satt och skulle bygga en kräftsump, men nätet bara rullade ihop sig. Då kom han på tanken att göra kräftburar i plast, berättar Jan-Fredrik. Och det blev grunden till företaget.

Pressen används för att trycka till nitarna som håller ihop buren. Jan-Fredrik Falk kallar den för en trotjänare...
Pressen används för att trycka till nitarna som håller ihop buren. Jan-Fredrik Falk kallar den för en trotjänare...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!