Arkitekten Roberto Garnfeldt men även några andra Virserumsbor har kämpat för att stoppa rivningen av fastigheterna Väduren 4 och Väduren 5 på Bastugatan i Virserum. Bostadsbolaget Virserums fastigheter erbjöd sig också att ta över.
Expolitikern Göran Berglund i Virserum har under resans gång kommit med flera förslag. Han har föreslagit att Migrationsverket skulle få ta över. När inte det föll i god jord föreslog han att lägenheterna skulle omvandlas till bostadsrätter. Han försökte även få dem byggnadsminnesförklarade.
– Det blev väckt att det skulle bli byggnadsminne så jag åkte dit. Men det slutade med att det inte blev något byggnadsminne eftersom de inte bedömdes ha sådana kulturhistoriska kvalitéer att det skulle uppfylla kraven för byggnadsminne, berättar Lotta Lamke, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen i Kalmar.
I november påbörjades rivningen som ska vara slutförd sista april.
Vad säger du Göran Berglund om att rivningsarbetet nu är igång?
– Kapitalförstöring, prestige, förslagen kommer från fel håll, sammanfattar han rivningsbeslutet.
Vad tror du det beror på att man inte vara intresserade av att behålla byggnaderna?
– Hultsfreds Bostäder var skräckslagna att få dit socialfall. Stockholm och Stockholms förorter har varit duktiga på att skicka iväg människor med socialbidrag och sedan är det vistelsekommunen som får betala om man inte skriver avtal med den andra kommunen. Sedan har man varit livrädda att Migrationsverket ska packa in en massa folk om det skulle bli som 2015.
Men finns det behov av fler bostäder i Virserum?
– Det finns det väl egentligen inte men man har lagt 85 miljoner kronor på nya bostadsområdet Herrstorpet i Hultsfred utan att ha en enda intressent.
Hultsfreds Bostäders fastighetschef Mikael Pettersson säger så här om att styrelsen inte ville sälja till någon annan fastighetsägare.
– Här har styrelsen bestämt att man inte ville sälja, säger han och lyfter fram att bolaget har vakanser på flera platser och att det blivit väldigt dyrt att göra i ordning byggnaderna på Bastugatan.
Mikael Pettersson berättar också att när de hyrde ut till Migrationsverket resulterade det i ett onormalt stort slitage av byggnaderna. Något bolaget sökte ersättning för.
– Det blev en oerhört låg ersättning som inte räckte för att återställa lägenheterna, berättar Mikael Pettersson.
Kostnaden för rivningen uppgår till närmare tre miljoner kronor plus moms.