Ny ambulansstation byggs i Virserum

"Jag är riktigt glad över den här satsningen" säger Per-Inge Pettersson (C). Ambulansen är en viktig del i den nära vården.

Per-Inge Pettersson är glad över att få presentera planerna på en ny ambulansstation i Virserum. Den gamla stationen håller inte måttet för moderna krav.

Per-Inge Pettersson är glad över att få presentera planerna på en ny ambulansstation i Virserum. Den gamla stationen håller inte måttet för moderna krav.

Foto: Charlotte Madestam/Charlotte Madestam/Montage

Virserum2019-10-25 17:30

Majoriteten i regionfullmäktige, Socialdemokrater, centerpartister och liberaler är eniga om att den här satsningen behövs. Den gamla ambulansstationen i Virserum är rejält urvuxen.

– Dessutom är det så lågt till tak i garaget att de nya ambulanserna inte får plats, säger Per-Inge Pettersson.

Tillsammans med majoritetskollegan Yvonne Hagberg (S) presenterade Pettersson planerna på den nya ambulansstationen, som kommer att byggas på området vid norra infarten till Virserum.

– Det här läget är det bästa vi har tittat på.säger Per-inge Pettersson, härifrån kan man komma direkt ut på riksväg 23, utan att behöva köra några smågator. På så vis blir det snabbare insatser.

– Det är oerhört roligt att få ge det här beskedet, tycker Yvonne Hagberg (S) landstingsråd. Det betyder att ambulansen kommer att bli kvar i Virserum. Den här satsningen betyder att medarbetarna nu får lokaler som är anpassade efter moderna krav, med bra jourrum som gör att man klarar 90 sekunders utryckningstid.

Det formella beslutet att bygga den nya ambulansstationen är förvisso inte tagit ännu, det kommer upp på regionfullmäktiges bord nu i slutet på november i samband med att budgeten klubbas.

– Men vi i majoriteten är helt eniga om att göra den här satsningen, säger Per-Inge Pettersson, och det betyder att det kommer att bli ett bygge.

– Med ett beslut i år, kan planeringen göras under nästa år. Så själva bygget sker under 2021 och inflyttning kan bli i början på  2022, säger Per-Inge Pettersson.

En förstudie som gjorts visar att bygget kommer att hamna någonstans i storleksordningen 15 miljoner kronor. Men för pengarna får man toppmoderna lokaler med allt vad det betyder i fråga om teknik och annat. 

Enligt planerna som finns, kommer den nya ambulansstationen bli på 300 kvadratmeter. Allt i ett plan, för att det ska bli lättjobbat. Det bidrar också till snabbare insatser.

Regionpolitikern Pettersson byter också stol, och som ordförande i kommunens socialnämnd gläds han i än högre utsträckning åt byggplanerna.

– Ambulansens vara eller icke vara i Virserum har ju diskuterats till och ifrån under många år, säger han, men nu gör vi den här satsningen. Och det betyder mycket även för kommunens egen sjukvårdsorganisation. Ambulansen är en trygghetsfaktor, en viktig del i den nära sjukvården som vi i majoriteten sagt att vi vill satsa på.

Karta: Ambulansstationen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!