Marie aktuell med ny film om Knallakorset i Virserum

Författaren och filmarbetaren Marie Strömberg är aktuell med ett nytt filmprojekt i Virserum. Det är den omstridda sägnen om Knallakorset i Björkmossa som ska skildras i en ny kortfilm.

Marie Strömberg är aktuell med en filminspelning om Knallakorset i Virserum. Nu söker hon statister som kan delta i en avgörande scen.

Marie Strömberg är aktuell med en filminspelning om Knallakorset i Virserum. Nu söker hon statister som kan delta i en avgörande scen.

Foto: Marie Strömberg

Virserum2023-10-12 21:00

– Jag har velat berätta den här historien länge. Nu har vi fått stöd från bland annat Filmregion Sydost för att göra en kortfilm kring den här historien, säger Marie Strömberg.

Författaren Marie Strömberg växte upp i Virserum och pendlar mellan Stockholm och gården i Björkmossa hon köpte för 20 år sedan.

– Sägnen säger att det var en knalle som blev mördad av en bonde i bygden. Knallen bad bonden att ro honom över sjön. Men bonden blev lite girig och såg att han hade pengar, så han slog ihjäl honom och begravde honom i skogen. 

Men 1962 uppdagades en annan variant.

– Man har upptäckt att korset kanske egentligen kan vara rest för en kvinna som hette Lucia som bonden Jon hade gjort gravid. Men han ville inte veta av henne, han ville inte gifta sig med en piga utan en bonddotter. Så han slog ihjäl henne och lät henne dö i skogen.

Marie Strömberg har tidigare arbetat med kvinnorättsfrågor. Hon tror att historien om Lucia fallit i glömska.

– Som vanligt med kvinnovåld så tvättas det bort. Det var inte en lika spännande historia med en kvinna som med en knalle, är det vissa som tror idag. Det är en fruktansvärd historia. Jag ska inte avslöja manuset, men jag har gjort en tweak på legenden, så den väver ihop både knallens och Lucias historia.

De båda manliga skådespelarna kommer från Småland.

– Det är väldigt kul, jag vill verkligen försöka göra film i länet med den kapacitet och kunskap som finns här. Lukas Loughran och Fredrik Wagner arbetar både utomlands och i Sverige, och man kan se dem mycket på TV, säger Marie.

Nu söker hon statister som kan delta i en avgörande scen.

– Enligt domböckerna utspelade det sig ett bråk på en kyrkbacke när Lucia konfronterade Jon, den scenen behöver vi ungefär 10 statister till, säger Marie.

Inspelningen börjar onsdag nästa vecka och pågår i fyra dagar i skogen i Virserumstrakten.

– Man kommer ha på sig tidstypisk kostym och lite smink så det ser ut som att man kommer från den tiden. Det är väldigt kul att vara uppklädd i epokkläder, det gör mycket för stämningen. Det tycker jag själv fast jag hållit på med film så länge.

I dagsläget är det ännu inte bestämt hur och när filmen kommer distribueras.

– Förhoppningsvis vill SVT ta in den. Kortfilmer brukar gå på festivaler. Men vi tänker ha en visning på biografen i Virserum, jag tippar på att det kanske blir premiär i maj. 

Knallakorset i Björkmossa och kopian som kommer användas under filminspelningen, som Virserums Möbelindustrimuseum hjälp till att bygga.
Knallakorset i Björkmossa och kopian som kommer användas under filminspelningen, som Virserums Möbelindustrimuseum hjälp till att bygga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!