Det Carolina Dahlberg vill är uteslutande att främja konsumtion av, som hon säger, hyperlokal mat. Det var hennes mål med att starta Virserum Reko.
– Vi måste få tillbaka tänket, att vi ska äta den typen av mat som går att producera i närområdet, säger hon. Alltså måste vi börja köpa next door eller producera själva.
Med initiativet hoppas hon så ett frö.
– Jag vill helt enkelt starta en medvetenhet kring miljö- och hållbarhetsfrågor, tillägger hon.
Initiativet ligger helt i linje med företaget Ulvarp andelsjordbruk som Carolina Dahlberg startade 2018. I fjol började hon sälja andelar i jordbruket på gården Stora Ulvarp, mellan Virserum och Stenberga.
Det blev en premiär med 40 andelar, i år har hon minskat till 15.
– Det behövdes så många andelar första året för att täcka mina investeringskostnader, berättar Carolina. Nu har jag istället valt att investera tid i hur jag arbetar. Man brukar säga att "man blir inte rik på att öka intäkterna, utan av att minska utgifterna".
Hur skulle du vilja beskriva premiäråret?
– Uppmuntrande. Det är inte lukrativt, men jag är nöjd med odlingsresultatet och höll mig till ett lågt pris för att jag ville att folk skulle våga prova.
Support från människor som tycker det är bra att hon satsar på lokal matproduktion sporrade henne att även starta en rekoring. Flera producenter från närområdet kring Virserum har hängt på och under onsdagen har gruppen sitt första evenemang vid Stora Torget i Virserum.
– Bland de som anmält sig finns producenter av bland annat honung, vaktelägg, nötkött och konfektyr. Sedan varierar hur många som beställer varor av de olika producenterna, det anmäls i gruppen ända fram till kvällen före, berättar Carolina, som personligen fått fem beställningar så här långt.
Hur stort skulle du säga att intresset för närproducerat är?
– I tider som dessa blir det större fokus på livsmedel och självförsörjning. I lågkonjunktur och pandemi reser folk mindre, det tycks leda till en större konsumtion av mat. Samtidigt som närodlat och spårbarhet efterfrågas mer. Enligt mig är därför närproducerat hetare än ekologiskt.
Vad ser du för utmaningar?
– I år är det sniglarna, säger Carolina Dahlberg utan betänketid. Den milda vintern gjorde att de inte frös ihjäl, så nu ser jag stora snigelangrepp på framför allt kålen och broccolin.