Hoj, vilken fart det blir i Dackestupet!

Två nya cykelbanor växer fram i Dackestupet. De nya banorna ringlar sig ner i skogen bredvid skidbacken. Jobbet är just nu i full gång för att skapa året-runtverksamhet i backen.

Roberth Sundberg och Johan Jacobsson ser fram emot att den nya MTB-banan utför Dackestupet ska bli klar. Och den invigs med tävling vid marknadshelgen i Virserum.

Roberth Sundberg och Johan Jacobsson ser fram emot att den nya MTB-banan utför Dackestupet ska bli klar. Och den invigs med tävling vid marknadshelgen i Virserum.

Foto: Olof Carlson

Virserum2023-04-23 12:00

Just nu pågår bygget för fullt i skogen intill Dackestupet. Än så länge syns det inte så mycket av det. Men det är i full gång. Precis som med ostkaka, börjar bygget i mitten, för att man ska slippa obehörig trafik. Än så länge är det en bit kvar innan de båda utförslöporna är klara. Roberth Sundberg och Johan Jacobsson, från Hjortens Alpina, tar Vimmerby Tidning med på en promenad längs banan. De båda banorna börjar i toppen på Dackestupet och slingrar sig ner för branten, med olika svårighetsgrader.

– Vi bygger en blå bana och en röd, säger Roberth Sundberg, och förklarar att man använder samma färgkoder för svårighetsgraden som i utförsåkning på skidor.

– Den blå banan kan nog nästan vem som helst klara, säger Roberth Sundberg, det är en led som passar för de flesta.

Den röda banan är lite svårare. Den är lite smalare, lite krokigare och visare. Banorna mäter 1100 meter från topp till botten och slingrar sig genom skogen intill skidbacken.

Det ska heller inte behövas så avancerad cykel för att ta sig ned för banan.

– En vanlig mountainbike fungerar utmärkt. Men till den andra ställs det lite högre krav på både cyklist och cykel, säger Roberth Sundberg.

Här och var på banorna finns också alternativspår med extra hopp och andra utmaningar. Allt för att sätta cyklisterna på prov, för det kan gå undan i svängarna, det är tätt mellan velodromkurvor och hopp på båda slingorna.

Kim Hammar jobbar för fullt på en sektion av den blå banan. Några hopp, ett alternativspår och några riktigt snäva svängar ska det bli. Han håller på att släta till underlaget och se till att det blir några rejält doserade velodromkurvor mellan hoppen.

Strax intill jobbar en grävmaskin med att få till den svårare banan. Vid spakarna sitter Filip Fagerberg, som annars tävlar i världscupen i mountainbike.

Än så länge pågår bygget av banorna för fullt i skogen intill skidbacken. Samtidigt pågår också bygget av en cykeltvätt, vid toppstugan. Målet är att allt ska vara klart i slutet på sommaren. För samma helg som evenemanget Virserums marknad anordnas, ordnas en deltävling i Götaland Enduro Series. Det är den tredje deltävlingen i cupen för terrängcyklister. Till dess är det meningen att den här cykelarenan ska vara klar och i bruk.

Kim Hammar kämpar på med en av passagerna på den lättare banan. Ja stenbumligarna till trots är det den lättare banan.
Kim Hammar kämpar på med en av passagerna på den lättare banan. Ja stenbumligarna till trots är det den lättare banan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om