Brobygge och belysning på promenadstråket

Nu är nya bron på plats. På onsdagseftermiddagen var kranbilen från Oskarshamn på plats för att lägga den nya gångbron på sin plats över Virserumsån på Bolagsområdet.

Så ser den ut. Den nya bron som kom på plats över Virserumsån mellan Gillmans Smedja och Träindustrimuseet-

Så ser den ut. Den nya bron som kom på plats över Virserumsån mellan Gillmans Smedja och Träindustrimuseet-

Foto: Olof Carlson

Virserum2023-05-04 11:30

Nu ligger bron på plats över Virserumsån. Men det var en hel del meck att få den att ligga plant i de nya brofästena.

Frank Axelsson som är ordförande i Bolagets Hembygdsförening är glad, inte bara för att den nya bron är snyggare än han väntat sig, utan också för att det ska bli belysning.

– Det kommer att bli till stor glädje för många, det är ett populärt gångstråk här förbi, från Östra Vägen och hit till bolagsområdet. Framförallt kanske för de yngre som ska ta sig hem från idrottsplatsen på kvällarna, säger han.

– Så belysningen är något vi har längtat efter länge.

Till och med bron kommer att ha belysning inbyggd i räckena, för att göra överfarten lite trevligare på kvällarna är ett extra plus i kanten.

Det kommer att bli en modern sort av gatubelysning som sätts upp längs grusvägen från idrottsplatsen. Närvarvostyrt, så den lyser starkt när det behövs, annars är det bara grundbelysning som inte ska störa insekter och fåglar. Och med ledlampor som inte tar så mycket ström.

Det är också ett stort plus, tycker Frank Axelsson, att bron är så pass smal att det inte går att köra bil över. Samtidigt som den är bred nog för rullstolar.

– Det tycker vi om, säger han. Det är jättebra. Vi vill inte ha biltrafik in den här vägen.

undefined
Frank Axelsson och Inger Grahn är nöjda med den nya bron. Mycket snyggare än väntat, tycker de. Och ännu mer nöjda är de med att det blir belysning på den populära promenadvägen bort till idrottsplatsen.

Prislappen för hela projektet är beräknad att hamna på 1,3 miljoner kronor för hela kalaset, med både bro och belysning inräknat.

Det har varit mycket arbete innan den nya bron över Virserumsån kom på plats. Den gamla bron var tämligen ankommen av tidens tand och brofästena har fått göras om. 

Det är bara synd, tycker Frank Axelsson att den nya bron inte hinner bli klar till söndagens stora begivenhet på området. Han berättar att det kommer att bli fullt ös, när evenemanget Smålands Trädgård sätter igång på söndag morgon. Först i mitten på nästa vecka ska jobbet med brobygget vara avslutat. För även om brobalkarna är på plats kommer det att behövas mycket jobb för att få den färdig. Bland annat ska själva gångbeläggningen läggas på så man slipper balansera på balkarna.

– Men det går att komma över ändå, säger Frank Axelsson och pekar mot träindustrimuseets vattenhjul. Där finns det gångbroar över dammen.

Så smedjan och sågverket som ligger på andra sidan ån, behöver alltså inte vara utan publik på söndag.

Nu ligger bron på plats. Men det var en hel del meck att få den att ligga plant i de nya brofästena.
Nu ligger bron på plats. Men det var en hel del meck att få den att ligga plant i de nya brofästena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!