Ordenshuset ute till försĂ€ljning – Vad hĂ€nder med bion?

Nu ligger Ordenshuset i Virserum ute till försÀljning. Annonsen kom ut pÄ Hemnet pÄ onsdagseftermiddagen, och sÀljaren begÀr 1,3 miljoner.

Anders Andersson, ordförande i IOGT-NTO-logen bekrÀftar att försÀljningen gÄr in i skarpt lÀge. Den anrika lokalen ligger ute till försÀljning, vilket skapar viss oro för biografen. TvÄ filmer till Àr bokade, men sedan vet man inte.

Anders Andersson, ordförande i IOGT-NTO-logen bekrÀftar att försÀljningen gÄr in i skarpt lÀge. Den anrika lokalen ligger ute till försÀljning, vilket skapar viss oro för biografen. TvÄ filmer till Àr bokade, men sedan vet man inte.

Foto: Privat

Virserum2021-12-08 18:00

Det betyder att biografens framtid hÀnger i luften just nu.

– Vi har bokat tvĂ„ filmer till i Ă„r, sĂ€ger Per-Olof Paulsson, ordförande i samhĂ€llsföreningen som driver biografen. Men in pĂ„ nyĂ„ret har vi inte vĂ„gat boka upp nĂ„got, nĂ€r vi inte vet om vi har nĂ„gon lokal eller inte. Det Ă€r helt upp till köparen att bestĂ€mma. Hen kanske inte alls vill ha oss dĂ€r. Vi fĂ„r helt enkelt avvakta och se vad som hĂ€nder. En ny Ă€gare kanske inte alls vill ha huset som samlingslokal.

Men den hÀr situationen betyder inte att föreningen Àr redo att kasta nÄgra yxor i sjön. TvÀrtom Àr mÄlsÀttningen klar: Att fortsÀtta visa film i Virserum.

– Allra helst vill vi vara kvar dĂ€r vi Ă€r nu, sĂ€ger Per-Olof Paulsson, men skulle inte det gĂ„, finns en plan B.

Han berĂ€ttar att ortens hembygdsförening hört av sig och erbjudit lokaler pĂ„ Bolaget-omrĂ„det, gamla Dackestop, och det Ă€r en lösning som skulle kunna fungera, tror Paulsson. Även om en flytt skulle dra med sig bĂ„de arbete och investeringar.

– Vi Ă€ger det mesta av biografutrustningen, sĂ€ger Paulsson vidare. Biografmaskinerna ingĂ„r inte i köpet, inte heller stora delar av ljudsystemet. Men bioduken hör till huset sĂ„ det mĂ„ste vi köpa en ny om det blir flytt.

Sedan mÄste projektorerna justeras om, för att passa den nya lokalen.

Givetvis har föreningen funderat en hel del över möjligheten att sjÀlva köpa huset av IOGT-NTO. Men Per-Olof Paulsson Àr tveksam, det handlar om mycket pengar, bÄde att köpa och att driva huset.

– Bion ger egentligen inte överskott att tala om, sĂ€ger han, den gĂ„r i princip plus minus noll.

Anders Andersson, ordförande i IOGT-NTO-logen bekrÀftar att försÀljningen nu gÄr in i skarpt lÀge. Det blir visning av lokalerna redan den 18 december.

– Vi har valt att anlita en mĂ€klare för att vara sĂ€kra pĂ„ att försĂ€ljningen ska gĂ„ rĂ€tt till, sĂ€ger han. Det Ă€r ocksĂ„ mĂ€klaren som en bedömning av priset. Vi begĂ€r 1,3 miljoner för Ordenshuset.

– Men innan vi sĂ€ljer, mĂ„ste vi ocksĂ„ ha ett försĂ€ljningstillstĂ„nd frĂ„n riksförbundet och dess fastighetsĂ€gare VĂ„ra GĂ„rdar, sĂ€ger Anders Andersson. Den regeln har kommit till för att vi inte ska kunna skĂ€nka bort föreningshusen till nĂ„gra kompisar.

Men Andersson skulle gÀrna vilja se SamhÀllsföreningen, eller nÄgon annan lokal aktör som köpare.

– Jag önskar att ordenshuset ska fĂ„ fortsĂ€tta att ha stor betydelse för Virserum och dess befolkning.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!