"En seger" Nu är 30-skyltarna borta

Kampen är över. "Man får se det som en seger" säger Göran Berglund i Virserum. Nu är 30-skyltarna nerplockade, efter nya beslut i trafiknämnden.

Göram Berglund ser det som en liten seger att 30-skyltarna är borta. Men Johan Svensson i Trafiknämnden ser det inte som ett nederlag. Tvärt om, har det varit lärorikt anser han.

Göram Berglund ser det som en liten seger att 30-skyltarna är borta. Men Johan Svensson i Trafiknämnden ser det inte som ett nederlag. Tvärt om, har det varit lärorikt anser han.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2022-10-15 06:30

En generell fartgräns på 30 kilometer i timman infördes för tre år sedan i Virserum som ett pilotprojekt med grunden i utredningen Rätt fart i staden. 

Det överklagades av Virserumsbon och expolitikern Göran Berglund som fick rätt både hos transportstyrelsen och länsstyrelsen.

En generell fartgräns på 30 är inte tillåten, slår de fast. 30-gränsen är i sig en signal om att extra försiktighet krävs av bilisterna, noterar länsstyrelsen i sitt beslut.

Trafiknämnden i Hultsfreds kommun har rättat sig efter myndigheterna och tagit nya beslut, som går ut på att 40 blir den nya basfarten i Virserum.

– Men vi har 30-skyltar kvar, säger Berglund. På Skolgatan och Solhemsgatan är det fortfarande 30. Och det kan det få vara, det är ju vägen till och från skolan.

Men i övrigt är skyltarna nerplockade nu. Till och med stolparna är borta.

– Jag har räknat till 140 skyltar säger Berglund, som hoppas att de kan återanvändas till något annat i framtiden. Kanske kan de säljas som 30-årspresenter...

Johan Svensson i Hultsfreds trafiknämnd ser det inte som ett nederlag. Tvärtom, har det varit en lärorik process, tycker han. 

– Det handlar inte så mycket om farten, säger han, i stället är det så att vi inte har kunnat beskriva tillräckligt detaljerat varför varje gata för sig ska ha 30 som fartgräns. Vi har hela tiden haft för ögonen att så få som möjligt ska skadas eller dödas. Men vi har lärt oss mycket, som vi kan ta med oss till nästa ort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!