Populärt gångstråk kan få belysning - trots allt

Det kan bli belysning på det populära gångstråket Badstigen i Virserum. Trots att vägen egentligen inte fyller kriterierna.

Det kan bli belysning på Badstigen i Virerum. Nu ska frågan prövas ut ett nytt perspektiv

Det kan bli belysning på Badstigen i Virerum. Nu ska frågan prövas ut ett nytt perspektiv

Foto: Björn Larsson Ask / Svd / TT

Virserum2020-08-25 08:00

Men just eftersom det är ett livligt frekventerat promenadstråk kan kommunstyrelsens arbetsutskott acceptera ett undantag. Tidigare har förslagen dock stupat på att vägen ingen inte uppfyllt de kriterier som finns för att kommunal gatubelysning ska sättas upp.

Kriterierna för att kommunen ska sätta upp gatubelysning är bland annat att det ska finnas permanentboende utmed vägen, men just i det här fallet finns inga boenden. Den aktuella vägen leder fram till ett sommarstugeområde strax utanför Virserum.

Propåerna om belysning har varit många genom åren. Från flera olika håll har förslagen kommit. Nu senast är det kristdemokraterna Monica och Sture Bergh som motionerat och de pekar på att läget har förändrats lite, sedan förra gången frågan var aktuell.

– Nu ska Eon gräva ner en kabel till stugorna och där kanske vi kan hitta en del samordningsvinster, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Så kommunstyrelsens arbetsutskott överlämnar motionen till Kultur- och Fritid, tillsammans med en order om att titta på möjligheterna att få till belysning.

– De ska titta på frågan ur ett turism- och fritidsperspektiv, säger Rosander. De ska också titta på hur promenadvägen används.

Motion och friskvård spelar en viktig roll i resonemanget kring belysningen. 

– Det finns också en brottsförebyggande aspekt i det hela, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). Det är många som går den här vägen. Det är en populär promenadväg i Virserum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!