Nedgrävd satsning räddar Gulfmacken i Virserum

Håkan Johansson som driver macken i Virserum hade valet att satsa eller slå igen. Nu väljer han att satsa.

För ett otränat öga är det ett virrvarr av nya plaströr. Men det är helt i enlighet med de nya reglerna. Ann Sellbrink, Håkan Johansson och Pär Kågefors tar en titt.

För ett otränat öga är det ett virrvarr av nya plaströr. Men det är helt i enlighet med de nya reglerna. Ann Sellbrink, Håkan Johansson och Pär Kågefors tar en titt.

Foto: Olof Carlson

Virserum2023-02-09 16:39

– Ja så var det. Det var alternativen, säger han.

Satsningen, som landar på 1,8 miljoner, grävs bokstavligen ner för att rädda macken. Kanske något mer, kanske något mindre. Slutnotan är inte klar ännu.

– Samhället behöver en bensinmack, säger Håkan Johansson, som driver Gulfmacken vid infarten till Virserum. Den enda macken i samhället.

Håkan Johansson, Ann Sellbrink från Coompanion och Pär Kågefors Hutsfreds kommun är överens om att macken spelar flera viktiga roller i samhället. Inte bara för att förse hemtjänst, räddningstjänst och andra med drivmedel. Det gäller också för traktens lantbrukare som behöver diesel. Den är också viktig för både Virserumsbor och förbipasserande som behöver tanka.

– Macken är också en viktig samligspunkt i samhället, säger Ann Sellbrink.

Nya miljökrav på bensinmackar ställde dock Håkan Johansson och många andra mackägare i landet inför dilemmat att satsa, eller slå igen. De nya kraven innebär bland annat att metallrör under jord blir förbjudna, eftersom de kan börja rosta och läcka.

– Så vi byter ut alla metallrör, säger Håkan Johansson, bränsletanken är också plastad invändigt. Vi kommer också att sätta upp två nya pumpar.

Han räknar med att projektet ska kunna vara klart om sex veckor. Även om asfaltsarbetena kommer att dröja till någon gång i april.

Håkan Johansson behöver dock inte stå för hela notan på 1,8 miljoner. Det finns stöd att få, i hans fall drygt 800 000 kronor. Men det har krävs en hel del pappersexercis för det.

– Hade det inte varit för Ann här hade vi nog inte klarat det. Håkan Johansson syftar på Ann Sellbrink, som just jobbar med företagsutveckling på landsbygden.

Både hon och Hultsfreds kommuns näringslivsavdelnig har varit involverade i arbetet med att fylla i de blanketter som behövdes för att få stödet. På Gulf i Virserum är det i dag sju personer som jobbar, två mekaniker i verkstaden, två i butiken plus ytterligare två som hoppar in när det behövs.

– Och så jag själv, säger Håkan Johansson.

– Ja och nu är macken säkrad för 25 år till och väl det, säger Pär Kågefors från kommunens näringslivskontor, som jobbat på att förklara varför macken är viktig för Virserum och dess 1800 invånare.

"Det är av yttersta vikt att Virserum har en drivmedelsstation" skriver han i stödbrevet till myndigheten, för att kunna hålla en bra servicenivå.

Det är ett omfattande grävningsjobb som är gjort. Och mer kommer det att bli innan hela satsningen är genomförd.
Det är ett omfattande grävningsjobb som är gjort. Och mer kommer det att bli innan hela satsningen är genomförd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!