Rävarna för närgångna – skyttar kopplas in

Oskygga rävar är inte helt ovanligt. Men i Virserum är de fyra rävarna mer än lovligt närgångna. Det får nu miljö- och byggnadsförvaltningen att koppla in skyttar.

En lösning på rävproblemet i Virserum är på gång. Kommunen har beslutat att kalla in skadedjursskyttar.

En lösning på rävproblemet i Virserum är på gång. Kommunen har beslutat att kalla in skadedjursskyttar.

Foto: Privat

Virserum2021-01-12 17:11

– Det är visserligen oklart om de här rävarna har skabb, säger Sven af Ekenstam på miljö- och byggnadsförvaltningen. Men de är mer än lovligt närgångna. De springer över tomter, vilar sig på verandor och det sägs att de tagit katter också. Det är knappast något naturligt beteende.

Miljö- och byggnadsförvaltningen har därför beslutat att kalla in skyttar för att lösa problemet. Någon kommunjägare har man inte, men väl skadedjursskyttar.

– Det kan gå snabbt, kanske kommer fällorna på plats redan i kväll, tisdag, säger han. 

Genom att fånga in rävarna i fällor blir det lättare att komma åt att avliva dem. Det är det yttersta alternativet, om rävarna fångas in.

– Att flytta på dem är ingen lösning, säger Ekenstam, de letar bara upp en ny tätort. Och det är inte naturligt för dem.

Vad som fått de här rävarna att söka sig till villakvarteren i Virserum är också oklart. Skabbrävar brukar kunna få ett oskyggt beteende. Men i det här fallet finns inga rapporter om synliga skabbtecken.

– Det kan vara någon som har matat rävarna, säger Sven af Ekenstam, så de har vant sig vid människor och den här miljön. De kanske har upptäckt att det är lätt att hitta mat här.

Så problemet i Virserum är nära en lösning. Hur lång tid det kommer att ta är dock oklart.

– Det hänger lite på hur det går med fällorna, säger Sven af Ekenstam, vi får se hur det går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!