Regnet förlorade slaget om marknaden

Den blöta väderleken gjorde sitt bästa för att sätta käppar i hjulet för comebackande Virserums marknad. Varken besökare, arrangörer eller knallar lät sig dock nedslås utan marknaden kunde invigas i positiva och glada tongångar under fredagen.

Åke Fält och gudsonen Emil Modig kom tidigt till marknaden. Emil hade längtat länge efter att få handla godis och leksaker.

Åke Fält och gudsonen Emil Modig kom tidigt till marknaden. Emil hade längtat länge efter att få handla godis och leksaker.

Foto: Markus Danielsson

Virserum2022-08-05 16:10

Senaste gången det arrangerades en sommarmarknad i Virserum var 2019. Sedan dess har coronapandemin och dess tillhörande restriktioner effektivt satt käppar i hjulet för såväl Virserums marknad som de flesta andra liknande arrangemang runtom i Sverige.

Men, skam den som ger sig. Strax före klockan 13 på fredagen kunde årets upplaga av Virserums marknad invigas som planerat. Vad gjorde det väl att det regnade en aning strax före och efter invigningen? Alla närvarande parter föreföll ända nöjda och belåtna med att den negativa och tråkiga trenden med inställda marknader nu äntligen var över och förbi.

– Regnet är ju kanske inte vad vi hade önskat oss men jag tror ändå inte att det är något som skrämmer bort besökarna, i varje fall inte Virserumsborna, sa Katarina Andersson som är ordförande i arrangerande Virserums samhällsförening.

Hon fortsatte med en positiv prognos inför resten av den marknad som sträcker sig även över lördagen.

– Vi inom samhällsföreningen är givetvis extra laddade nu eftersom vi inte har haft någon marknad på några år. Jag tror även att det finns ett uppdämt behov bland besökarna att komma ut och träffas och umgås igen efter åren med pandemin. Ikväll kommer det garanterat att vara fullt ös i det stora partytältet längre ner på området, sa Katarina Andersson strax efter invigningen.

Invigingen förrättades för övrigt av Gunnel Olsson Örbäck, som är vd för Virserums sparbank. Innan hon klippte bandet betonade bankchefen hur glad hon var över att återigen få hälsa alla inblandade varmt välkomna tillbaka till den marknad som, enligt Gunnel Olsson Örbäck, har anor ända från medeltiden. De närvarande knallarna fick också ett speciellt omnämnande under invigningstalet.

– Utan er knallar blir det inte mycket till marknad, eller hur? Jag hoppas att även ni, när ni summerar årets marknad i Virserum, är riktigt nöjda och säger att dit åker vi nästa år igen.

Bland årets första marknadsbesökare träffade Vimmerby Tidning fyraårige Emil Modig och dennes gudfar, Åke Fält. Emil förklarade glatt att han hade längtat länge efter att få besöka marknaden.

– Karameller och leksaker är det bästa på marknaden, sa han innan han och gudfadern raskt skyndade vidare till nästa intressanta marknadsstånd.

Gunnel Olsson Örbäck, vd för Virserums sparbank, fick äran att inviga årets marknad i Virserum.
Gunnel Olsson Örbäck, vd för Virserums sparbank, fick äran att inviga årets marknad i Virserum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!