Enligt Skolverket är "lovskola" något som skolan ska anordna för de elever som riskerar att inte uppnå betyg för att komma in på ett nationellt yrkesprogram efter årskurs 9 i grundskolan. Sommarskolan gäller för de elever som till sommaren avslutat klass åtta samt för de elever som på nyss gått ut nian, då utan godkända betyg. På Albäcksskolan i Hultsfred anordnade man sommarlovsskola under midsommarveckan. Enligt Marie-Sofie Ekman, biträdande rektor, erbjuder skolan även lovskola på höst samt på sportlovet. Marie-Sofie berättar att det är det elevernas ordinarie ämneslärare som ger eleverna det material som eleverna ska jobba med under lovskolan. Ämnen som svenska, engelska och matematik.
Även på Prolympia i Virserum erbjuder man sommarskola, men här är sommarskolan förlagd under tre veckor. I år har man även valt att bjuda in elever som slutat sexan samt sjuan.
– När vi startade för tre veckor sedan, så var det 16 elever. Någon har fallit ifrån, men de flesta har varit i skolan varje dag, säger pedagog Karl-Johan Sandstedt.
Karl-Johan säger att han ser framsteg för varje dag som går och han upplever att eleverna tycker att sommarskolan är bra.
Talal Ghalyon, som är 15 år, har valt att gå på sommarskola för att han vill lära sig mer engelska.
– Jag kom hit för att jag behöver lära mig mer engelska. Jag tycker att det är svårt att prata engelska, men nu har jag fått bra hjälp av Kalle, säger han.
Talal berättar att, om han inte varit i skolan, så skulle han ändå bara suttit hemma eller varit ute och spelat fotboll.
– Jag har fått mer hjälp här, då vi inte är så många. Jag är glad att jag tog chansen, säger han och fortsätter in i den tillfälliga lektionssalen.
Fatma Bijesi är 14 år och har just avslutat sjuan. Hon blev erbjuden sommarskola och hon valde att tacka ja till erbjudandet.
– Jag ville gå på sommarskolan för att lära mig mer engelska, jag kan skriva lite men jag vill prata bättre. Jag har F i engelska och jag vill ha ett godkänt betyg. Om jag inte får högre betyg nästa år, så kommer jag gå på sommarskola även nästa år, säger hon och ler stort.
Skolan har som skyldighet att erbjuda eleverna minst 50 timmar efter både åttan och nian, vilket innebär att en elev kan ha rätt till 100 timmar om eleven uppfyller förutsättningarna.