Risk för Coronasmitta slår hårt mot bussbolag

Risken för Coronasmitta slår hårt mot bussbolagen. Bara under torsdagen fick Hjalmarssons buss i Virserum tio resor avbokade.

Morgan Hjalmarsson på Hjalmarssons buss berättar att tio evenemangsresor de närmaste dagarna har avbokade i Coronavirusets spår.

Morgan Hjalmarsson på Hjalmarssons buss berättar att tio evenemangsresor de närmaste dagarna har avbokade i Coronavirusets spår.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-03-12 10:46

– Det är främst evenemangsresorna som ställs in, säger Morgan Hjalmarsson som driver bussbolaget. Förbudet mot stora folksamlingar påverkar starkt.

Exakt hur många avbeställningar bussbolaget fått in de senaste dagarna är oklart.

– Men bara i dag, torsdag, har vi fått in tio avbokningar, säger Morgan Hjalmarsson. Främst är det resor till olika evenemang som ställts in av olika arrangörer. Resor som skulle ha körts under de kommande tio dagarna.

Och då har klockan knappt hunnit passera tio på förmiddagen. Avbokningarna kommer i en strid ström i Coronavirusets fotspår.

Det är framförallt den här beställningstrafiken som drabbats. Resor till evenemang av olika slag. Allt från idrott till teater.

– Där blir det snabbt 500 personer i publiken, säger Morgan Hjalmarsson. Nu pågår ju slutspelet i ishockey och vi skulle ha kört en resa till Växjö i kväll för att se Växjö Lakers. Det är ju slutspel och den resan var fullbokad.

Men i nuläget ser han ingen fara för företaget. Inte ännu i alla fall, men blir förbudet mot stora folksamlingar långvarigt kommer saken i ett annat läge.

– Det går inte för länge, då får vi kanske ställa av bussar och dra ner på verksamheten, säger Morgan Hjalmarsson, som hoppas att det inte ska behöva bli så långvarigt.

Företagets skolbussar rullar dock på som vanligt. Liksom linjetrafiken.

– Än så länge i alla fall, säger Morgan Hjalmarsson. Och det hoppas jag de kommer att fortsätta med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!