Robertos vision om Strömsholmen

Arkitekten Roberto Garnfeldt visade nyligen upp sina tankar kring hur en storsatsning på Strömsholmen i Virserum skulle kunna se ut. Det handlar om så mycket mer än bara en byggnad.

Så här ser Strömsholmsparken ut i dag, visar Roberto Garnfeldt, som inte tycker att området utnyttjas tillräckligt.

Så här ser Strömsholmsparken ut i dag, visar Roberto Garnfeldt, som inte tycker att området utnyttjas tillräckligt.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2018-12-28 18:00

Roberto Garnfeldt har tittat närmare vilken roll arkitekturen kan spela för landsbygdsutveckling och integration. Och eftersom han är född och uppvuxen utanför Virserum var det naturligt att vända blickarna mot Virserum och parken Strömholmen som ligger ganska precis mitt i samhället.

– Det här är också ett inlägg i arkitekturdebatten. Nästan allt inom arkitekturen handlar om storstäder, säger Roberto Garnfeldt, men jag vill visa att det finns plats för arkitektur även på mindre orter.

I sitt examensarbete från arkitektutbildningen på Chalmers i Göteborg har Roberto Garnfeldt tagit ett helhetsgrepp på parken.

– Det är ett fint område men jag tycker inte den används till fullo, säger han.

I examensarbetet presenterar han tankarna på en centralt belägen, mycket modernt utformad variant av bygdegård. En mötesplats för Virserumsborna som skulle få stor betydelse för såväl föreningsliv som för integration.

De sociala aspekterna väger tungt i det här arbetet. För även om byggnaderna är nog så tilltalande, är det ändå funktionen som är det viktiga, menar han.

– Det handlar om arkitekturens betydelse för landsbygdsutveckling.

– Det hör till att ett examensarbete ska driva utvecklingen framåt, vara nyskapande, säger han.

Roberto Garnfeldt tänker sig flera byggnader på området, sammanlänkade med ett tak. Förslaget omfattar en större samlingslokal, och en lite mindre. Men också ett socialt kök där man kan samlas och laga mat tillsammans. Kontorsutrymmen, förråd oh liknande finns också med. Allt sammans självklart byggt i trä. Helt enligt ortens traditioner och låta olika träslag inspirera de olika byggnaderna.

Förutom själva byggnaden har Roberto också tagit ett helhetsgrepp på hela parken. Bland annat flyttas scenen i parken, träd och skulpturer skapar ett gångstråk från konsthallen ända upp till centrum, i arbetet.

Roberto Garnfeldt jobbade hela vårterminen på Chalmers med att färdigställa sitt examensarbete. Det märks, för när han presenterade det på biblioteket i Virserum visade han också hur väl genomtänkt det är åt alla tänkbara aspekter.

Han har rötterna i Virserumstrakten, och har gått i skolan här. Redan då var han inställd på att bli arkitekt och rita hus.

– Ända sedan jag var liten har jag jobbat mot att bli arkitekt, säger han.

Och nu är utbildningen klar, och han har börjat på första jobbet som arkitekt i Leksand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!