Rosander om vändningen: "Jag har vägt för och emot"

På tre intensiva veckor har ett "ja" i kommunstyrelsen förvandlats till ett "nej" i fullmäktige. Kommunalrådet Lars Rosander förklarar varför.

Hotelserna och det hätska debattklimatet har inte spelat in, säger Lars Rosander (C). Mitt ställningstagande beror på att jag lyssnat på olika argument och vägt för och emot vindkraften.

Hotelserna och det hätska debattklimatet har inte spelat in, säger Lars Rosander (C). Mitt ställningstagande beror på att jag lyssnat på olika argument och vägt för och emot vindkraften.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2021-09-28 16:17

Kovändning och Kovändning. Kommunalrådet i Hultsfreds kommun, Lars Rosander, är inte riktigt bekväm med det uttrycket.

– Det är mer att jag har vägt argumenten för och emot. Att vi har ett stort energibehov i framtiden mot att det skulle innebära ett stort ingrepp i miljön.

Samtidigt har han lyssnat till alla de argument som framförts i debatten, och till slut har det landat i att han tycker att den planerade vindkraftparken skulle innebära ett alltför stort ingrepp i livsmiljön för de som bor i området.

Alltsedan kommunstyrelsen sa ja till vindkraftparken har det blivit skarpt läge i debatten. Argumenten mot etableringen har varit många. 

I vilken mån har hotelser och hätsk debatt påverkat ställningstagandet?

– Inte alls. För min del har jag inte fått några hotelser. Men jag vet ju att andra ledamöter har drabbats och känt sig otrygga, säger Lars Rosander.

– Visst behöver vi en energiomställning. Men vi ska inte ta det alltför snabbt, vi måste lyssna av vad människor tycker också. Sedan får vi ställa det mot ett ökat energibehov, säger Rosander.

Frågan om vindkraften i Tönshult är den mest stormiga som Lars Rosander upplevt som kommunalråd.

– Det närmaste vi kommer är kanske striden om skolan i Virserum, säger han, men det var före min tid. Tidigare har det också varit strid om Dackevinds planer utanför Målilla. Men det var inte alls på det här viset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!