Rötmånad - värst för privatpersoner

Nu är rötmånaden här –detta kan du själv göra för att bevara maten längre

Ägarna av Dackebygdens kött har berättar att rötmånaden inte påverkar verksamheten. "Vi har mycket noggrann hantering av köttet och förvarar det alltid kallt", säger ägaren Robert Litzén.

Ägarna av Dackebygdens kött har berättar att rötmånaden inte påverkar verksamheten. "Vi har mycket noggrann hantering av köttet och förvarar det alltid kallt", säger ägaren Robert Litzén.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2021-07-27 11:00

Enligt bondepraktikan räknas den 22 juli som början på en besvärlig period i sommarsverige: då frukten ruttnar på bara en dag och bananflugor slår upp som ett moln när du tar en banan ur korgen och brödet möglar i påsen innan du ens hunnit börja äta av det – då är det rötmånad. Hanteras inte maten rätt riskerar du att bli sjuk av campylobakter och ehec- bakterier som frodas i fuktiga och varma miljöer och trivs i möglig frukt och skämt kött. 
 

Det är luftfuktigheten som är boven – trots att juni varit varm i år så frodas inte bakterier på samma sätt eftersom luften är torrare. 

På Dackebygdens kött i Virserum är rötmånaden aldrig något problem:

– Vi har noggrann hantering av våra varor och håller dem väl kylda. Rötmånaden är framförallt knepig för privatpersoner som saknar rutiner för livsmedelshantering, säger ägaren Robert Litzén. 

Det är viktigt att hålla maten kall så att bakterier inte hinner frodas, under månaden ut och resten av augusti. Bröd som normalt klarar rumstemperatur mår bättre av kylskåpsförvaring under rötmånaden. 
 

För att minska matsvinnet är det viktigt att bara handla det man vet kommer ätas upp. Planera dina matinköp eftersom maten snabbt blir dålig.

Mejerivaror står sig bäst under rötmånaden – visserligen kan de smaka lite illa men man blir inte sjuk av dem. 
Att storhandla under rötmånaden är alltså ingen bra idé uti fall att man inte är utrustad med en mycket stor kyl och frys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!