Skidbacke på köpet: "Tillhör inte vanligheten"

Fastigheten, där Dackestupet ligger, är till salu. Nuvarande ägaren Bengt Eriksson ser ingen fara för verksamheten, utan tror att skidbacken snarare kan öka intresset.

Jordbruksfastigheten med adress Dackestupet 1 ligger ute till försäljning. Anbudstiden går ut den 3 november. I köpet får nya ägaren med en skidbacke, där Hjortens SK har ett flerårigt arrendeavtal.

Jordbruksfastigheten med adress Dackestupet 1 ligger ute till försäljning. Anbudstiden går ut den 3 november. I köpet får nya ägaren med en skidbacke, där Hjortens SK har ett flerårigt arrendeavtal.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2020-10-24 08:00

Jordbruksfastigheten Misterhult 1:3 på adress Dackestupet 1 ligger ute till försäljning.

– Försäljningen är lite speciell, det tillhör ju inte vanligheten att man har en skidbacke på sin fastighet, säger Elin Gynnerstedt, fastighetsmäklare på Ludvig & Co.

Kan du säga något om intresset så här långt?

– Vi har fått in bud, men kan inte säga hur många eftersom det är en sluten budgivning. När anbudstiden går ut är det upp till säljaren om den vill sälja till någon specifik, eller öppna budgivningen.

undefined
Bengt Eriksson har beslutat sig för att sälja jordbruksfastigheten, där skidanläggningen Dackestupet ligger. "Tiden och energin finns inte", säger han.

Nuvarande ägare är Bengt Eriksson som bestämt sig för att avveckla skogsgården på 30 hektar, varav 25 hektar är produktiv skogsmark.

– Det känns som ett naturligt steg sedan vi sålt Ekobyn. Att ha en skogsfastighet innebär mycket jobb. Vi har inte den tid och energi som krävs och våra barn är heller inte intresserade, så det är bättre att någon annan tar över.

På fastigheten ligger Tele2-masten, med ett femårigt arrendeavtal som rullat på i snart 20 år, och framför allt skidanläggningen Dackestupet. Hjortens SK har ett tioårigt arrendeavtal som löper ut 2027.

Finns det någon risk att den verksamheten kan komma att beröras negativt vid en försäljning?

– Nej, föreningen har ett så kallar anläggningsarrende, som är lite vassare än ett vanligt markarrende, så det kan man inte bryta hur som helst, säger Bengt Eriksson. Så det får man se till vid ett eventuellt skifte, att köparen är medveten om att det arrendet följer. Jag tycker snarare det skulle bidra till att öka intresset, eftersom skidanläggningen som kompletterats med en cykelanläggning, masten och ett tillhörande jaktarrende ger fasta intäkter.

Bengt Eriksson fortsätter:

– Dessutom är jag mån om att verksamheten ska fortsätta. Vi har permanentboende intill Dackestupet, så vi vill att det ska fortsätta i samma anda, och det är ett viktigt frilufts- och rekreationsområde. Allt handlar inte om pengar, utan vi har ju ett val att sälja till en som vill förvalta det på ett sätt som vi trivs med.

Ola Magnusson är kassör i Hjortens SK och han ser heller ingen risk i att ett ägarskifte skulle kunna äventyra verksamheten.

– Det är vi inte bekymrade över. Det går inte att bryta det kontraktet, och rent ekonomiskt finns det heller ingen anledning. Utan vi ser att det kommer löpa på som vanligt, även med en ny ägare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!