Snökanonerna igång i Dackestupet: Då planeras öppning

Nu görs första snön för säsongen i Dackestupet. Nu hoppas man att SMHI håller vad man lovat, så planerar man öppna till nästa helg.

Arbetet med att lägga snö i Dackestupet är igång. Om SMHI håller vad man lovar med ihållande kallt väder betyder det att man förhoppningsvis kan öppna nästa helg, vecka tre.

Arbetet med att lägga snö i Dackestupet är igång. Om SMHI håller vad man lovar med ihållande kallt väder betyder det att man förhoppningsvis kan öppna nästa helg, vecka tre.

Foto: Jesper Madsén

Virserum2021-01-14 09:31

Snöläggningen inleddes lite lugnt på tisdagskvällen, med provkörning, för att steppas upp ytterligare under natten till onsdagen.

– Vi körde fram till middagstid på onsdagen, sedan blev det för fuktigt och varmt, säger Gösta Erlandsson, en av eldsjälarna i Hjortens SK, som driver anläggningen.

Från och med torsdag kväll är tanken att få ordentlig fart på snötillverkningen, då väderleksrapporten visar kallare väder.

– Helgen blir avgörande, blir det den kyla som utlovas ska vi hinna lägga en hel del – om bara grejerna fungerar som de ska, säger Gösta Erlandsson.

Det behövs cirka fem dygns ihållande kyla för att lägga backen och ytterligare ett par för att färdigställa.

– Tanken är att vi ska kunna öppna nästa helg, säger Niklas Pettersson, som ansvarar för snöläggningen ihop med Erik Karlsson. 

undefined
Från och med torsdag kväll är tanken att få ordentlig fart på snötillverkningen.

I år blir det en coronaanpassad verksamhet. Cafeterian och värmestugan kommer inte vara öppna, istället har man satsat på fler grillplatser, för att underlätta för besökarna att sprida ut sig, däremot är det inte bestämt än hur man ska lösa skiduthyrningen.

– Inledningsvis kommer vi hålla den stängd, så får vi se sedan, säger Niklas Pettersson.    

Hur ser ni på pandemilagen som trädde i kraft i söndags?

– Positivt att vi fick bättre regler att förhålla oss till. Nu är det svåraste att förutse vilket tryck det blir i backen. Vi är mer rädda för att behöva sätta stopp för folk om vi blir överbelagda, säger Gösta Erlandsson.

Karta: Dackestupet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!