Spektakulärt hus utanför Virserum till salu

Vill du bo i ett hus med en historia, som inte liknar andra bostäder? Ett minst sagt unikt hus med ovanlig arkitektur är nu till salu. "Jag att intresset kommer att vara jättestort", säger mäklaren Magnus Boberg.

Husets arkitektur är inspirerad av rysk imperialistisk stil.

Husets arkitektur är inspirerad av rysk imperialistisk stil.

Foto: Fastighetsbyrån

Virserum2024-06-10 20:00

Huset, med adressen Björnöström 7 i Virserum, listades på Fastighetsbyråns hemsida på måndagen. Bilderna talar klarspråk och berättar att det inte handlar om vilken villa som helst, och i beskrivningen kan man läsa om skulptören och bildhuggaren Theodor Karlsson, som uppförde det röda huset vid sekelskiftet efter inspiration från rysk imperialistisk stil. 

Magnus Boberg, mäklare på fastighetsbyrån, beskriver huset som "fantastiskt."

– Det är så häftigt att det ligger i en liten by i Småland, säger han.

Huset, som byggdes år 1900, är ett enfamiljshus med 8 rum på totalt 210 kvadratmeter. Den gröna tomten omkring fastigheten är nära 2400 kvadratmeter stor. I huset har samma familj levt under mer än ett sekel och under de senaste åren har det används som fritidshus. I Fastighetsbyråns annons beskrivs alltihop som välskött, men med vissa renoveringsbehov för den som vill bo året runt.

– Spontant, tack vare exteriören och arkitekturen, så tror jag att intresset kommer att vara jättestort. Sen hur det påverkar priset och den faktiska efterfrågan är svårt att säga nu, säger Magnus Boberg.

undefined
Ett av sovrummen på andra våningen.

Hur tror du att husets historia kan påverka intresset? 

– Det är klart att det finns många som är intresserade av det och det är roligt att det finns en historia att läsa kring vem som bott här och byggt det. Det är mer kul, tycker jag, att det varit i samma familjs ägo under hela tiden. Det är barnbarnen som äger det nu men de börjar bli till åren. 

undefined
Köket på andra våningen går i rosa och blått.

Theodor Karlsson, som uppförde villan var verksam som skulptör och bildhuggare i egen ateljé. Bland annat står konstnären bakom de så kallade kungastolarna i Räpplinge kyrka, som är kungafamiljens sommarkyrka på Öland och kronprinsessan Victorias konfirmationskyrka. Stolarna skänktes till kyrkan 1937 och används än idag.

Trots att huset just kommit upp på hemsidan har anmälningar till de två visningarna börjat trilla in. Utgångspriset är satt till 850 000 kronor. 

– Det är satt med tanke på kombinationen av läget och att mycket av det äldre i huset är bevarat och inte moderniserat. Det gör att det kanske inte är i det skick som många förväntar sig och att om man ska bo där permanent så krävs vissa investeringar. Det riktar sig väl kanske mot en specifik och lite mindre målgrupp, säger Magnus Boberg.

undefined
Förutom själva huset finns också en stor trädgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!