Stöd i coronatider: "Hemskt tacksam för möjligheten"

Konsthallen har beviljats en leadercheck som ett led i att öka antalet besökare, skapa utflyktsmål och arbetstillfällen för konstnärer i coronatider. "Jag är hemskt tacksam för den här möjligheten".

Rosemarie Holmström valdes ut bland 40-talet konstnärer att få upprätta ett verk under temat "Sommaren 2020" på bolagsområdet. "Är verkligen ett verk som känns i magen", motiverar producenten Carolina Jonsson beslutet.

Rosemarie Holmström valdes ut bland 40-talet konstnärer att få upprätta ett verk under temat "Sommaren 2020" på bolagsområdet. "Är verkligen ett verk som känns i magen", motiverar producenten Carolina Jonsson beslutet.

Foto: Virserums Konsthall

Virserum2020-08-28 20:00

Det säger Kalmarkonstnären Rosemarie Holmström, vars verk avtäcktes på torsdagen.

Tidigare i vår skickade hon, likt ett 40-tal andra konstnärer, in förslag på ett konstverk under temat "Sommar 2020", som skulle pryda området. Hon är glad för att de tände på hennes idé.

– Jag skulle haft ett par utställningar som ställdes in, så det har varit jätteskönt att göra det här, säger hon.

– Ekonomiskt betyder det en hel del.

ALH beviljade 40 000 kronor till projektet "Konst på bolagsområdet", som förutom att det var tänkt att skapa arbetstillfällen för konstnärer i coronatider även är ett led i att skapa utflyktsmål i regionen och syftar till att öka antalet besökare på bolagsområdet.

– Bidraget täcker det här verket och arkitekturbyggnaden som blev klar tidigare, säger producent Carolina Jonsson. Kul att vi samtidigt som vi fick möjlighet att göra saker på området, kunde hitta ett sätt att hjälpa konstnärer att få en inkomst. Arbeten utanför huset gynnar Virserumsborna på ett annat sätt.

– Det är en förhållandevis liten summa, men ändå får man mycket för pengarna. Det är ett gott exempel på landsbygdsutveckling, på det sätt konsthallen jobbar, säger Johanna Stejdahl, verksamhetsledare på ALH.

Rosemarie Holmströms verk föreställer två grävlings- och människoliknande djurfigurer. 

– De står på varsin sida av ett plexiglas och tittar på varandra, vilket anknyter väl till den här sommaren.

Karta: Virserums konsthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!