Nu pågår Möjligheternas Mötesplats i Virserum. Ett event som för tredje året i rad samlar representanter från kommuner, landsting, föreningar och företag för att prata om möjligheterna med integration.
– En spännande utökning till i år är att vi har med gränslös integration med gäster från Österrike, berättar projektledare Anders Blomqvist.
–Tanken är där att undersöka om vi två länder kan vara starten på en paneuropeisk dialog. Det är fantastik att de sett det här som så vikigt att de åkte till Virserum från Österrike.
Bland de 120 deltagarna finns den österrikiske borgmästare Dieter Posch och sändebud Alexander Lesigang från Austrian Associations of Cities and Towns som imorgon håller sitt anförande.
– Vi kommer att prata om situationen i Österrike, hur min organisation fungerar och hur alla 2098 kommuner möter utmaningen med integration, berättar Alexander Lesigang.
Att få veta hur arbetet fungerar på kommunnivå i Österrike menar Anders är viktigt.
– Integration hamnar på de kommuner där människorna bor. Det understryker hur integration inte är en storstadsfråga utan viktig även för landsbygden.
Dieter är borgmästare i kommunen Neudörfl med knappt 5000 innevånare och har under många år jobbat med att få in nyanlända i samhället.
– Det viktigt att mötas ansikte mot ansikte, att ge chanser och att de nyanlända inte känner att de är nummer två i sin egen stad. Möjlighet att arbeta är väsentlig. Just nu kan man inte arbeta som asylsökande vilket gör att resten av befokningen tycker att de inte gör något under de ett, två, tre år som de väntar på besked och det hindrar integration.
Alexander trycker på punkten att det är viktigt att kommuner ser till att integrationen sker i små grupper.
– Först är det viktigt att lära sig språket så att man kan komma i kontakt med befolkningen och att integrationen sker i små grupper så att det är nödvändigt att bli en del samhället. Är det mer än 10 procent i en grupp är det risk att de instället pratar sitt modersmål med varandra och det förhindrar en lyckad integration. Att kunna erbjuda möjlighet till jobba och översätta kvalifikationer är också viktigt så att nyanlända lärare till exempel kan få jobba som lärare.
Samtalen på Möjligheternas Mötesplats både på och vid sidan av seminarierna hoppas Anders ska frammana ett samarbete mellan olika delar av samhället och en ljus syn på framtiden.
–Integration är en möjlighet, inte ett problem. Vi samlas här för att diskutera hur vi tillsammans kan till en socialintegration och få vuxna till egenförsörjning.