Brandflyget upptäckte skogsbrand

Tack vare brandflygets information lyckades räddningstjänsten få kontroll över tisdagens skogsbrand i precis rätt läge. "Det var bara några minuter ifrån att en jaktstuga brann ner", säger räddningsledaren Ulf Bowein.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-05-24 13:36
undefined

Klockan 13:27 på tisdagen larmades räddningstjänsten till ett skogsområde vid sjön Moren, några kilometer utanför Virserum. Då hade brandflyget sett att det var ett område på cirka 50 gånger 50 meter som brann med synliga lågor.

– Det var brandflyget från Västervik som var uppe och körde den dagliga länsslingan. Det var tur att de passerade vårt område vid just den tidpunkten, annars vet vi inte hur stor branden hade blivit, säger Ulf Bowein.

Hur vanligt är det att just brandflyget upptäcker att det brinner?

– Det är ett antal bränder varje år som upptäcks av skogsbrandflyget. För vår del var det första gången i år.

Flera räddningsenheter från Hultsfred, Järnforsen, Mörlunda och Virserum åkte mot sjön Moren. De möttes av en fullt utvecklad skogsbrand, där den primära uppgiften var att rädda en jaktstuga på 50-60 kvadratmeter.

– Elden hade precis nått fram till stugan när vi kom dit. Bland annat brann det i en stege (kolla bilden) som låg dikt an mot stugan. Om vi hade kommit några minuter senare hade stugan troligtvis inte klarat sig, säger Ulf Bowein.

undefined

Därefter fortsatte arbetet med att begränsa skogsbranden. Som mest var det ett område på cirka 100 gånger 80 meter som brann. Det motsvarar en fullstor fotbollsplan. Och lite till.

– Vi slog ner fronten på branden ganska snabbt och hade omringat den efter 60-90 minuter. Det stora jobbet var att släcka på djupet, vid bland annat stammar och stenrösen, så inte branden blossar upp igen när det börjar blåsa.

Vet ni varför det började brinna?

– Nej, vi har inte hittat någon förklaring till det.

Tidigt på tisdagskvällen bedömde Ulf Bowein att släckningsarbetet skulle pågå fram till klockan 18:30.

– Sedan lämnar vi över ansvaret till markägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!