Tågtrafik kan återupptas efter brorenovering

Det finns planer på att återuppta trafik med rälsbussar och dressiner på smalspåret mellan Virserum och Hultsfred. Men först måste järnvägsbroarna renoveras.

Ambitionen är att sträckan åter ska öppnas för trafik med rälsbusståg och dressincykling.

Ambitionen är att sträckan åter ska öppnas för trafik med rälsbusståg och dressincykling.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2021-12-05 22:00

Järnvägen mellan Virserum och Hultsfred invigdes 1922 och är byggnadsminnesförklarad sedan 2005. Totalt 15 järnvägsbroar finns på sträckan och renoveringsbehovet uppges vara akut.

"För tillfället används banan endast till ett fåtal färder med småfordon och arbetståg. Trafik med tåg med resande medgivs inte för tillfället med anledning av banans skick", skriver Smalspåret i Hultsfred AB i en renoveringsplan.

Bolaget har nu sökt bidrag hos länsstyrelsen för att rusta upp en av broarna över Virserumsån – en 10,7 meter lång plåtbalkbro.

"Bron är i stort behov av upprustning för att bromsa rostbildning och nya slipers för att åter kunna köra tåg. Upprustningen är en del av satsningen på att rusta upp banan mellan Virserum och Hultsfred. En stor del av projektet genomförs med ideella krafter", skriver bolaget i ansökan.

Renoveringen av bron beräknas kosta 418 500 kronor, varav bolaget söker 376 380 kronor i bidrag. Utöver det söker man 7 200 kronor för att finansiera kostnaden för en antikvarisk expert.

Upprustningen av broarna anses nödvändig för att kunna återuppta tågtrafik mellan Virserum och Hultsfred.

"Det är ambitionen att sträckan åter ska öppnas för trafik med rälsbusståg och dressincykling med utgångspunkt från Virserum."

Tanken är att renoveringen av broarna ska göras i etapper. Bolaget planerar att börja med fyra broar över Virserumsån. En femte bro över ån renoverades 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!