Gick runt med hemmagjort vapen i Virserum

En man i 45-årsåldern, bosatt i Virserum, döms till skyddstillsyn för ett flertalet brott. Bland annat har han rört sig i Virserum med ett hemmagjort vapen och hotat och sexuellt ofredat en kvinnlig taxichaufför.

Mannens hemmagjorda vapen, i topp en del av en nödhammare och i andra änden en knivsegg.

Mannens hemmagjorda vapen, i topp en del av en nödhammare och i andra änden en knivsegg.

Foto: Polisen

Virserum2022-05-13 05:00

Det var natten mellan den 18 och 19 oktober som den kvinnliga taxichauffören körde sjukresor på uppdrag av SOS Alarm. Efter att ha hämtat upp ett äldre par fick hon ytterligare en resa, där hon skulle hämta upp mannen som nu dömts, i Virserum. 

Det blev början på en minst sagt rörig bilresa till sjukhuset i Västervik. Under resans gång gick mannens humör upp och ner och han uppvisade ett aggressivt beteende. Han satt i framsätet och pratade oavbrutet under hela resan. Taxichauffören bad honom dämpa sig men då blev mannen arg och sa att han hade kniv på sig och att hon skulle veta att han kunde göra henne illa med kniven. Taxichaufförens uppgifter stärks av kvinnan i det äldre paret som också färdades i taxin.

Det sexuella ofredandet skedde i form av att mannen senare på natten skickade fem sms till den kvinnliga taxichaufförens privata telefon. Meddelandena innehöll både hot och sexuella anspelningar. 

Vid tre tillfällen har han brutit mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Det första tillfället skedde kvällen den 19 september 2021 då en polispatrull larmades till en gata i Virserum, sedan boende sett en man gå runt och vifta med något slags hemmagjort vapenföremål. 

Polispatrullen beskriver i ett PM föremålet som ett "hemmagjort gatustridsvapen med en kniv i ena ändan och en nödhammare i andra ändan."

I förhör berättar mannen att han själv tillverkat vapnet. Varför han gått runt med vapnet i området förklarar han så här:

– Jag går runt området med den för att vakta mot Al Qaida. De har varit hemma hos mig innan och bankat på min dörr.

undefined
Mannens hemmagjorda vapen, i topp en del av en nödhammare och i andra änden en knivsegg.

Den 19 januari i år har mannen återigen brutit mot knivlagen och farliga föremål. Då på Ica i Virserum, där han plockat fram en hammare. Den tredje händelsen skedde den 26 januari i år, då en polispatrull stoppade en linjebuss i höjd med Åkeborondellen. På bussen möttes de av mannen som satt och drack öl. På sig hade mannen en så kallad "becknarväska" och ur den såg polisen ett träskaft sticka upp. När polisen frågade vad det var så svarade mannen att det var en hammare som han hade för självförsvar, samt för att skrämma andra människor. 

Mannen döms också för tre fall av ringa narkotikabrott. Han har tidigare varit dömd och förekommer flera gånger i belastningsregistret.

undefined
På bild syns hammaren som mannen hade på sig när han färdades på en linjebuss och stoppades i höjd med Åkeborondellen av polis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!