Wolfgang vill starta en judoklubb i Virserum

Han har jobbat med judo på heltid i 50 års tid. Både i Sverige och utomlands. Han har varit coach för landslaget, tappat räkningen på antalet SM-medaljer och blivit sjua i OS.

Wolfgang Biedron vill dra igång en judoklubb i Virserum. Jobbet är redan i full gång och så fort det blir klart med medlemskap i judoförbundet drar han i gång på allvar.

Wolfgang Biedron vill dra igång en judoklubb i Virserum. Jobbet är redan i full gång och så fort det blir klart med medlemskap i judoförbundet drar han i gång på allvar.

Foto: Olof Carlson

Virserum2022-06-21 05:30

Wolfgang Biedron har sina rötter i Tyskland, men har bott i Sverige i många år.  Först tio år i Uppsala, där han startade en judoklubb, som snabbt blev en av landets största. Sedan flyttade han till Sundsvall, för att starta en klubb, som även där växte till en av de största.

– Efter 30 år kände jag att det fick vara nog, säger han, så jag pensionerade mig och ville resa runt i Europa ett tag. Men så kom pandemin och det blev alldeles för krångligt att resa. Han återvände till Sverige och slog sig ner i Virserum. Ett dittills judofritt område.

Som det snart ska ändras.

Wolfgang Biedron planerar nu att dra igång en judoklubb. 

– Jag flyttade hit för ett år sedan, säger han.

Att det blev just Virserum är en historia i sig. Wolfgang Biedron kollade upp fler orter i området, en parameter i valet av bostadsort var att det skulle finnas hus till bra priser. Ett annat tungt skäl var att det skulle vara ett judofritt område.

– Jag ville att det inte skulle finnas någon klubb, om jag skulle få lust att starta en.

Och den lusten har infunnit sig. Han har redan kommit en bra bit på väg. Det som återstår är bara att få klart med medlemskapet i Svenska Judoförbundet. Att vara medlem där, är en förutsättning för att klubbens medlemmar ska kunna vara med i nationella tävlingar. Och det vill de förstås, om än på lite sikt.

I väntan på det kan träningen komma igång, under namnet kampsport, lek och motion. Wolfgang söker samarbete med andra föreningar på orten. Han har också pratat med Prolympiaskolan om ett framtida samarbete.

– Det är cirka 25 procent av de ungdomar som tränat hos mig som går vidare till träning. De flesta vill hellre uppgradera sig själva, lära sig olika tekniker och få nya färger på sitt bälte, säger han.

Lokal är redan fixad. Wolfgang Biedron har flyttat in verksamheten i gamla fritidsgården, i källaren under Hotell Dacke.

– Där har vi nu en judomatta på 68 kvadratmeter, säger han. 

Han har också siktet inställt på flera orter i området. Han kan tänka sig att dra igång i två orter till. Han sneglar mot Vimmerby, Hultsfred, Vetlanda och Åseda. Men om den satsningen blir verklighet beror helt och hållet hur det går med medlemskapet i förbundet.

– Men jag hoppas på två orter till, det är vad jag har matta till, säger han.

Han har jobbat heltid med judo i 50-års tid. Och nu har han slagit sig till ro i Virserum. Men att sluta med judo, nej det finns inte på kartan.
Han har jobbat heltid med judo i 50-års tid. Och nu har han slagit sig till ro i Virserum. Men att sluta med judo, nej det finns inte på kartan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!