Konkurs efter konkurs i Virserum

Inom en veckas tid har tre verksamheter i Virserum dragits med i konkurser. Nu ska kommunen se över vad som kan göras.

Virserums Järn & Byggprodukter AB är satt i konkurs och drar med sig Bolist i Virserum. Fastigheten ska säljas på anbud.

Virserums Järn & Byggprodukter AB är satt i konkurs och drar med sig Bolist i Virserum. Fastigheten ska säljas på anbud.

Foto: Anders J Andersson

Virserum2023-12-12 18:00

På kort tid har tre verksamheter i Virserum drabbats av konkurs. Det är Bolist och Nya Järnhandeln genom Virserums Järn & Byggprodukter AB och nu senast Wirå Golv och Måleri AB.

Bolist ska säljas på anbud och Nya Järnhandeln har påbörjat utförsäljning. På tisdagen stod det klart att konkurs också inletts för Wirå Golv och Måleri AB.

– Alltihop beror på att vi inte har fått in arbete. Vi har 95 procent privatpersoner, de håller i pengarna, sa ägaren Lars Löfquist som förklaring till konkursen till Dagens Hultsfred som skrev om det först.

undefined
I somras expanderade Wirå Golv och Måleri till Vimmerby. Här platschefen Elias Löfquist Dehlin och ägaren Lars Löfquist

Vad har du som utvecklingschef i Hultsfreds för kommentar till konkurserna i Virserum?

– Rent generellt är det supertråkigt att det händer. Det är ju jättetråkiga nyheter verkligen. Så är det ju. Att det kommer så tätt. Sedan kan vi väl alltid hoppas att någon kan ta över delar av verksamheterna, säger Lars Gjörloff, utvecklingschef i Hultsfreds kommun.

Han förklarar att bygdens folk också själva har ett ansvar.

– Sedan handlar det väl om att man skapar en köptrohet hos lokalinnevånarna, som måste ta ansvar. Vill man ha butiker så får man handla där annars blir det ingen butik kvar. Det är ett globalt fenomen.

undefined
Lars Gjörloff, utvecklingschef i Hultsfred.

Han lyfter fram goda exempel som Järnforsen och Vena, som har fått tillbaka livsmedelshandel, och satsningen på handelsområdet i Hultsfred med etableringen av Willys, Dollarstore och Byggmax.

– För Handelsområdet var det många som lyfte på ögonbrynen och kraxade så det var kul att alla inblandade var nöjda efter första året, säger han.

undefined
Frederika Svensson är näringslivssamordnare på utvecklingskontoret i Hultsfred.

Frederika Svensson är näringslivssamordnare på utvecklingskontoret i kommunen.

– Det är väl klart att konkurserna påverkar negativt och nu har de kommit på rad. Från kommunen måste vi sätta oss ned och fundera på vad vi kan göra. Sedan är det alltid näringslivet själva som är den yttersta kraften men naturligtvis finns det stora utmaningar, säger hon.

Vad tänker du på då?

– Folk flyttar från samhällena. Det blir färre som konsumerar och det blir svårare att hitta rätt kompetens när folk söker sig till större städer för att studera och jobba. Vi måste hitta andra sätt att bli attraktiva på. I Virserum har vi attraktiva boenden och fungerande skola. 

Nu ska kommunens tillväxt- och näringslivsråd och Virserums samhällsförening konsulteras.

– Vi ska samla oss och se vad vi kan göra gemensamt, berättar Frederika Svensson.

undefined
Nya Järnboden ingår också i Virserums Järn & Byggprodukter AB. Just nu pågår konkursutförsäljning i butiken.
undefined
Virserums Järn & Byggprodukter AB är satt i konkurs och drar med sig Bolist i Virserum. Fastigheten ska säljas på anbud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!