Trevåningsbyggnad fullt övertänd under natten

En brand i Virserum orsakade en större utryckning under natten. En större byggnad blev fullt övertänd och förstördes. Nu kommer polisen att utreda mordbrand.

Räddningstjänsten låter den övertända byggnaden brinna ned men gör vattenbeskjutning för att lugna ned branden.

Räddningstjänsten låter den övertända byggnaden brinna ned men gör vattenbeskjutning för att lugna ned branden.

Foto: Anders J Andersson

Virserum2023-05-29 01:20
undefined
På bägge sidor av den övertända byggnaden ligger villor plus några uthus. Räddningstjänsten räknar inte med någon spridningsrisk och låter den brinnande byggnaden brinna ned till grunden.

Vid ettiden under natten mot måndag kontaktades SOS Alarm av en granne på Björkmossavägen i Virserum som upptäckt att det kom rök från en lägenhet på adressen. 

Tio räddningsbilar har larmats ut till platsen där det börjat brinna i en lägenhet men brandens omfattning är inte känd. Det finns ingen prognos kring hur länge räddningsarbetet kan ta. 

undefined
Ett tiotal fordon fanns på plats i Virserum och vid fyratiden brann det fortfarande.
undefined
Spridare placerades ut som en del av släckningsarbetet.

Uppdatering 02.00

Byggnaden var fullt övertänd vid räddningstjänstens ankomst och de jobbar med släckning samt att undvika spridning till närliggande byggnader. 

Huset är tomt och det finns inga uppgifter om personskador men polis och ambulans är på plats. 

Det uppges finnas två byggnader i närheten av den byggnad som brinner. Det jobbas även med drönarflyg i luften för att kunna bevaka området och undvika eventuellt gnistregn. 

Prognosen är att räddningsarbetet kommer att ta pågå i flera timmar fram till sjutiden på måndagsmorgonen. Räddningsstyrkor från Virserum, Åseda, Hultsfred och Målilla är på plats. 

undefined
Det var en stor rökpelare från den brinnande byggnaden på Björkmossavägen i Virserum.

Uppdatering 04.00

Räddningsledare Andreas Enberg från räddningstjänsten i Hultsfred berättar att de inte vet hur branden uppstått. Större delen av det brandutsatta huset hade trillat in vid tretiden.

– Polisen har varit här men gör ingen teknisk undersökning i natt, säger han.

Planen är att låta den övertända byggnaden brinna ned till grunden. Räddningstjänsten bedömer att det inte finns spridningsrisk till intilliggande fastigheter.

– Vi har informerat de närmaste grannarna men inte evakuerat någon, säger Andreas Ekberg.

undefined
Ulla Samuelsson från Målilla kör ut tidningar i Virserum. Några av husen kom hon inte fram till eftersom det var avspärrat och dessa får ingen tidning på måndagen.

Samtidigt som branden lugnades ned genom vattenbeskjutning sprutades även vatten på en intilliggande villa.

Ulla Samuelsson från Mörlunda delar ut tidningar i Virserum och hade färska exemplar av Vimmerby tidning med sig. Hon kom inte fram på Björkmossavägen utan fick råd av Räddningstjänsten att välja annan väg.

– Det är några hus som jag inte kommer fram till som inte får sin tidning i dag. Hon från räddningstjänsten trodde det skulle vara övervakning hela dagen, säger Ulla Samuelsson till Vimmerby Tidning på plats.

Polisen kommer att upprätta en anmälan om mordbrand i ärendet och vet inte vad som orsakat branden. Det ska även göras en teknisk undersökning. 

undefined
Ett stort område längs Björkmossavägen i Virserum var avspärrat. Räddningstjänstens fordon fanns uppställda längs gatan och vid järnvägen.
undefined
Flera gator i området var avspärrade.
undefined
Inte mycket återstod av byggnaden på Björkmossavägen i Virserum strax efter fem på måndagsmorgonen.

UPPDATERING KLOCKAN 10.12

Strax efter klockan 10 på måndagen uppger polisen att det rör sig om en totalbrand som startat av okänd anledning. Personer som såg rökutveckling från fastigheten larmade och när räddningstjänsten kom till platsen hade branden tagit sig. Enligt polisens uppgifter är räddningstjänsten fortsatt kvar på platsen och efter att de är klara ska det göras en avspärrning som först ska svalna av om det eventuellt ska kunna ske en teknisk undersökning, något som kan ta flera dagar innan det är möjligt att genomföra. Rutinmässigt rubriceras det hela som misstänkt mordbrand.

UPPDATERING KLOCKAN 10.20

Räddningstjänstens insatsledare Andreas Enberg berättar om läget på platsen efter nattens brand:

– Det brann väldigt kraftigt när vi kom fram så vi inriktade oss på att skydda intilliggande fastigheter. Vi hade inte en chans att rädda huset över huvudtaget när det brunnit så rejält, så det var bara att se till så det inte spred sig till angränsande fastigheter, säger Enberg.

Han uppskattar att man varit upp emot cirka tolv enheter på plats från räddningstjänsten för att bekämpa branden.

Hur är läget på platsen nu?

– Just nu har vi kvar en styrka som är på platsen och bevakar. Det brinner och ryker fortfarande, så vi håller kontroll på läget där.

Är det någon risk för spridning till andra fastigheter just nu?

– Nej det är det inte. Det är hur mycket det börjar blåsa men vi försöker blöta upp så mycket vi bara kan för att hindra att glöd och så ska blåsa i väg.

Det är torrt ute just nu, och har inte varit något regn på ett tag, oroar eller påverkar det er?

– Nej jag tror inte det, för den här branden gick väldigt rakt upp i himlen. Det var ju fuktigt i natt med.

Hur länge blir ni kvar ungefär?

– Det är svårt att säga, det beror på hur det ser ut timme för timme.

UPPDATERING KLOCKAN 14

Räddningstjänsten är fortsatt på plats med personal och bevakar brandplatsen, men räknar med att kunna lämna över till fastighetsägaren under måndagseftermiddagen.

Räddningstjänstens fordon fanns utspridda i ett stort område. Resurser fanns om elden hade spridit sig.
Räddningstjänstens fordon fanns utspridda i ett stort område. Resurser fanns om elden hade spridit sig.
Karta: Björkmossavägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om