Trollprojekt kan prisas för slöseri med skattepengar

Forskningsprojektet "Trollsyn i hjärtmarkerna", vars första utställning ägde rum i Virserum, är en av de nominerade i tävlingen "Årets värsta slöseri 2022".

Forskningsprojektet "Trollsyn i hjärtmarkerna" hade sin första utställning på Virserums konsthall i våras.

Forskningsprojektet "Trollsyn i hjärtmarkerna" hade sin första utställning på Virserums konsthall i våras.

Foto: Karin Karlsson/Bertil Hertzberg

Virserum2023-01-02 12:00

Det var SVT Småland först att rapportera om. Tävlingen arrangeras av den ideella föreningen Skattebetalarna.

– Vi får in hundratals eller kanske tusentals förslag på slöseri varje år från medborgare som uppmärksammar sådant. De senaste åren har vi haft en tävling om vad som är det värsta slöseriet. Tanken är att visa att det finns slöseri på alla nivåer i offentlig förvaltning, och av lite olika slag, säger Christian Ekström, vd för Skattebetalarna.

Vinnaren i tävlingen koras efter en öppen omröstning på Skattebetalarnas hemsida, där man kan välja mellan tio nominerade kandidater.

undefined
Vetenskapsrådet finansierar projektet "Trollsyn i hjärtmarkerna" med 4,5 miljoner kronor.

En av kandidaterna är forskningsprojektet "Trollsyn i hjärtmarkerna", som är knutet till Linnéuniversitetet. Vetenskapsrådet finansierar projektet med 4,5 miljoner kronor.

– Det är lite svårt att se det vetenskapliga värdet i att vuxna människor ska titta på saker som om de vore troll, säger Christian Ekström.

Projektet hade sin första utställning på Virserums konsthall i våras. En stor del av arbetet i projektet görs på landsbygden i Östergötland och Småland.

– Vi forskar genom att använda konst. Genom att själva agera som bortbytingar och röra oss i trollpack tillsammans med lantbrukare, skogsarbetare och andra konstnärer, sa projektledaren Katarina Bonnevier till SVT.

undefined
Forskningsprojektet hade sin första utställning på Virserums konsthall.

Enligt Linnéuniversitetet tar projektet sin utgångspunkt i vår tids ohållbara resursanvändning.

"Hur kan vi hitta ett sätt att leva MED naturen istället för av den? Hur kan vi formge och bygga utan att förbruka? Vad kan folksagor och sägner lära oss om en smartare resursanvändning?", skriver universitetet på sin hemsida.

Är det slöseri med skattepengar att försöka bidra till ett mer hållbart samhälle?

– Nej, det är väl en alldeles utmärkt idé. Det är en lämplig sak för forskningen att göra. Men ska man bedriva forskning kan man inte kalla vad som helst för forskning, säger Christian Ekström och fortsätter:

– Finns det andra områden där vi tror att man kan komma närmare en lösning genom att titta på saker som att man vore ett troll? Är det här någonting man i så fall borde använda i cancerforskning eller astronomi? Jag ställer mig rätt tveksam till det.

Han uppger att tävlingen väcker stort engagemang.

– Det är många tusen som har röstat hittills.

Vimmerby Tidning har förgäves sökt Virserums konsthall och projektledarna på Linnéuniversitetet för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!