De drabbades värst av trombens framfart

Solcellspaneler och takstolar knäcktes. Takplåten slungades upp i en åttameters björk. Förödelsen är stor efter tromben i Odensås.

Dace Rosenberg med sambon Roger Johansson som äger fastigheten som totalförstördes efter tromben.

Dace Rosenberg med sambon Roger Johansson som äger fastigheten som totalförstördes efter tromben.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Virserum2021-08-09 15:03

– Vi satt ute på verandan min son och jag och såg hur det började borta i ekhagen. Molnen drog ihop sig och blev helt svarta. Sedan började de cirkulera i en spiral, precis som man ser i filmer. Den lyfte med sig stora grenar och löv men då blev det otäckt för sonen så vi fick gå in, berättar Roger Johansson på Petersborg. En av ägarna till den byggnad som blev mycket illa åtgången av tromben som drog in över Tveta och Odensås på söndagen. 

undefined
Dace Rosenberg med sambon Roger Johansson som äger fastigheten som totalförstördes efter tromben.

Längs vägen mot Odensås ligger grenar och träd kullvälta. Väl framme vid Roger Johansson och Dace Rosenbergs gård Petersborg har en tom gata bildats, från ekhagen bakom deras stall och loge och en bra bit in i skogen. Rotvälta på rotvälta i en lång oöverblickbar sträcka. Många hundraåriga ekar ligger ner och högt uppe i en björk har en takplåt som slitits loss från stallbyggnaden hamnat.

undefined
I björkkronan syns en stor takplåt från logen som tromben plockat med sig och släppt. "I skogen finns flera stora takplåtar tre-fyra kilometer bort", berättar Roger Johansson.

– Vi har byggt på den här logen sedan vi tog över huset 2014, så det blir ju sju år slit som nu är helt ödelagt. Och min sambo har stått och målat om allt hela sommaren, suckar Roger Johansson. Han var själv hemma när tromben drog över byn:

– Vi hörde hur det small och levde om. Jag förstod ju att det här inte var bra. Men jag hade inte kunnat föreställa mig att den lyckats knäcka takstolarna och fått med sig så stora delar av själva taket. Vi har hittat takplåtar flera kilometer bort i skogen.

Sambon Dace Rosenberg var på hembygdsföreningens våffeldag och var inte hemma när de hände. Men när hon kom hem så fick hon samla de fyra skärrade hästarna som gick i hagen. 

– Hade de varit i stallet då hade de inte överlevt. Det var ett under att de klarade sig nu med. De stod ju i hagen och hade tromben rakt över sig. När jag körde hem så låg det stora drivor av hagel längs vägen, som snö– fast det är mitt i sommaren, berättar Dace Rosenberg. 

Karl-Erik "K-E" Nilsson, är ägare till ett stort ekbestånd han sparat på länge. Det är mycket illa åtgånget av tromben och när Vimmerby Tidning besöker honom i förödelsen är Södra där och tar bilder av skadorna med hjälp av en drönare. 

– Med drönare så får vi bästa överblicken över skadan. Men det ser inte bra ut, ekarna som fallit är 50 centimeter breda, berättar K-E Nilsson.

undefined
Södra var snabbt på plats för att kartlägga fördöelsen med drönare. Här över K-E Nilssons förstörda ekbestånd. "I nuläget vet jag inte vad det handlar om i reda pengar", säger K-E Nilsson.
undefined
K-E Nilsson försöker få ett begrepp om hur omfattande fördöelsen efter söndagens tromb är. "Ekar med bredd på 50 centimeter ligger välta i hela skogen", berättar han.

Hur stor ekonomisk skada som K-E Nilsson, Roger Johansson och Dace Rosenberg kommer att lida av detta är ännu oklart. Det blir ett ärende för försäkringsbolaget som väntas komma under måndagen.

Rotvältor i långa rader, kilometer efter kilometer.
Rotvältor i långa rader, kilometer efter kilometer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!